StoryEditor

Výsledok zasadania OPEC je neistý

20.09.2005, 00:00

Trojčlenný ministerský výbor ropného kartelu OPEC navrhol na včerajšej viedenskej schôdzi členských krajín uvoľniť pre prípad potreby terajšiu voľnú ťažobnú kapacitu v objeme dvoch miliónov barelov denne. To by znamenalo, že doterajší ťažobný limit 28 miliónov barelov denne by zostal zachovaný. Oznámil to novinárom po dopoludňajšej schôdzi výboru nigerský štátny minister ropného hospodárstva Edmund Daukoru. "Chceme sa podeliť s trhom o prístup k voľnej kapacite. Dúfame, že to trhu dodá istotu," povedal Daukoru.
Ministri OPEC sa včera začali prikláňať aj k tomu, aby dvojdenná schôdza vo Viedni nezvyšovala súčasné limity ťažby. Namiesto toho by kartel iba sľúbil uvoľniť svoje voľné kapacity, ktoré má prakticky iba Saudská Arábia. "Stále ešte diskutujeme o dvoch návrhoch" uviedol prezident kartelu Ahmad Fahd Sabah. Podľa neho sa však väčšina ministrov prikláňa k návrhu, aby dvojdňová schôdzka súčasné limity ťažby nezvyšovala a namiesto toho ponúkla trhu k dispozícii celú voľnú kapacitu. OPEC si od toho sľubuje upokojenie trhu, na ktorom ceny ropy po hurikáne Katrina vzrástli na rekordné maximá.
Doteraz sa čakalo, že OPEC v utorok rozhodne o zvýšení ťažobného limitu o pol milióna až jeden milión barelov denne. Rada členov OPEC považuje za problematické zvyšovať ťažbu vo chvíli, keď svetové rafinérie pracujú na plný výkon a viac ropy nie sú schopné spracovať. Hlavným problémom trhu s ropou je teraz nedostatok rafinérskych kapacít po hurikáne Katrina a s tým OPEC nič nemôže robiť. Hurikán narušil na južnom pobreží Spojených štátov celú ropnú infraštruktúru a sú po ňom stále ešte mimo prevádzky rafinérie, ktoré bežne spracúvajú 900 tisíc barelov ropy denne. Saudská Arábia už uviedla, že ich ponuky zvýšených dodávok nenachádzajú kupca.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:24