StoryEditor

Stravou proti rakovine čriev

05.10.2004, 00:00

Rakovina. Diagnóza naháňajúca strach. Na Slovensku je hneď po srdcovo-cievnych chorobách najčastejším "zabijakom". U žien absolútne vedie rakovina prsníka a krčka maternice; u mužov je to bronchogénny karcinóm. U oboch pohlaví je hneď na druhom mieste rakovina hrubého čreva.

Čo sa týka najbežnejších príčin tohto druhu rakoviny, prevláda tzv. sporadický výskyt, ktorý predstavuje až 75 percent prípadov. Riziko karcinómu hrubého čreva zvyšuje aj jeho výskyt v rodine a chronické zápalové ochorenie čriev.
Dobrou správou uprostred všetkých týchto neutešených štatistík je, že o vzniku a vývoji spomínaného ochorenia toho relatívne dosť vieme. Spolu s diagnostickými metódami nám to poskytuje možnosť prevencie a včasného podchytenia choroby.
Najdôležitejším faktorom pri prevencii rakoviny hrubého čreva je toľko skloňované zloženie nášho jedálneho lístka. Tým, ako sa stravujeme, môžeme okrem iného ovplyvniť, aké baktérie prežijú v našich črevách. Výskumy ukazujú, že každý človek v sebe nosí minimálne kilogram baktérií -- dobrých aj škodlivých. Len v hrubom čreve ich žije aspoň 400 druhov. Určitým typom stravy živíme baktérie bojujúce proti "škodcom" a posilňujúce našu imunitu; iným typom jedál zasa dodávame živnú pôdu pre patogénne baktérie, ktoré bývajú príčinami rôznych ochorení vrátane karcinómu.
Zhrnieme zopár najvýznamnejších zásad, ktoré majú s týmto ochorením priamu súvislosť.
* Rizikový je najmä zvýšený príjem živočíšneho tuku. Ten má totiž za následok množenie črevnej flóry rodu Bacteroides, ktorá zvyšuje premenu žlčových kyselín na kancerogénne metabolity. Štúdie uskutočnené v USA dokazujú priamu súvislosť medzi "západným stravovacím štýlom" bohatým na mäsitú stravu a obsahom enzýmov škodlivých baktérií podieľajúcich sa na vzniku rakoviny. Najrizikovejšia je konzumácia tučného červeného mäsa.
* Vystríhanie sa pred pečením, smažením a grilovaním mäsa má tiež svoje opodstatnenie. Pri týchto priamych tepelných úpravách vysokou teplotou totiž z aminokyselín vznikajú mutagénne heterocyklické amíny. Výhodnejšia a zdravšia je preto nepriama tepelná úprava varením a dusením.
* Chrániť sa môžeme príjmom nerozpustnej vlákniny -- celulózy z obilnín -- napr. ovsených vločiek či pšeničných otrúb. Ich ochranný účinok spočíva v urýchlení črevnej pasáže so skrátením kontaktu kancerogénov s črevnou stenou a v zriedení a väzbe kancerogénov. Sú navyše zdrojom krátkych mastných kyselín -- butyrátu, ktorý dodáva energiu bunkovej výstelke hrubého čreva.
* Zelenina a ovocie sú zdrojom ochrany ako zásobáreň vitamínov a stopových prvkov. Vitamíny A, C, E a stopové prvky selén a zinok majú ochranný vplyv na výstelku čriev (epitel).
* Mnohí lekári odporúčajú preventívnu konzumáciu probiotík -- potravín obsahujúcich aktívne, živé probiotické kultúry. Tie okrem lokálneho pôsobenia na črevo vplývajú na organizmus aj systémovo -- najmä posilňovaním jeho imunity. Preventívne účinky probiotických kultúr spočívajú najmä v tom, že bránia premene primárnych žlčových kyselín na rakovinotvorné sekundárne a vytvárajú v črevách zdravú mikroflóru, brániacu ukladaniu patogénnych baktérií. Probiotické kultúry sú najmä z dvoch skupín -- laktobacily a bifidobaktérie. Naše telo vie zužitkovať len tie, ktoré sú dosť odolné na prekonanie kyslého prostredia v žalúdku a žlčovej bariéry v tenkom čreve. Pri výbere produktov s ich obsahom je dobré uprednostňovať tie, ktoré neobsahujú stabilizátory (želatínu a rôzne konzervačné látky). Z potravín majú najväčší obsah živých kultúr probiotické jogurty, bryndza z nepasterizovaného mlieka a kyslomliečne nápoje. Okrem mliečnych produktov možno probiotické kultúry prijímať vo forme farmaceutických prípravkov -- napríklad výživového doplnku s tromi probiotickými kultúrami. Ich účinnosť v tabletách znásobuje 13 vitamínov a 13 minerálnych látok. Prípravok je bez farbív a konzervačných látok, čo prispieva k stabilite prítomných živých kultúr. Ochranná vrstva zvyšuje ich životnosť pri putovaní tráviacim traktom do čriev. Prípravok obsahuje komplexné zloženie dôležitých látok -- jeho užívanie teda nahradí konzumáciu viacerých výživových doplnkov. Okrem prevencie rakoviny hrubého čreva pôsobí produkt napr. pri liečbe perorálnymi antibiotikami, pri hnačkových ochoreniach, pri dráždivom hrubom čreve, rôznych mykózach, alergických a autoimunitných ochoreniach (napr. diabetes mellitus) a i.
* Pri experimentoch na zvieratách pôsobili proti rastu karcinómu hrubého čreva aj nesteroidné antireumatiká a acylpyrín.
Ľubica Holická

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:10