StoryEditor

Budapešť čaká na svoj Sen

04.02.2007, 23:00

Pod názvom Ostrov Sen -- Álomsziget vyrastie v hlavnom meste Maďarska nový zábavno-obchodný komplex. Názov je celkom výstižný, pretože ho postavia v južnej časti dunajského Starobudínskeho ostrova (Óbudai sziget), ktorý je známy už štrnásť rokov najmä tým, že na jeho opačnej, severnej strane organizujú jeden z najväčších európskych multikultúrnych a hudobných festivalov Sziget.

Mini Las Vegas
Na mieste bývalého Lodenicového ostrova pri pravom brehu Dunaja neďaleko Árpádovho mosta je pol druha kilometra dlhý vnútorný záliv s prístavom pre lode. Práve na jeho brehoch plánujú vystavať na ploche 32 hektárov, vlastne až na tretine ostrova, zábavnú oddychovú štvrť. Medzitým ju niektorí už stihli nazvať Mini Las Vegas v Budapešti. Rozsiahla investícia v objeme okolo štyristo miliárd forintov (54 miliárd korún) ráta totiž s postavením nielen veľkého kasína, ale aj siedmich hotelov a štyroch apartmánových hotelov s kapacitou päťtisíc izieb a k tomu s kongresovým centrom s 3 500 miestami. Popri týchto objektoch vyrastú početné nákupné strediská, wellnesscentrum, podzemné garáže či dráha pre rýchlokanoistiku. Obnovený prístav v zálive bude môcť prijať približne tristo jácht.

Protesty nepomohli
"Skutočné Las Vegas postavili v púšti. Územie bývalej lodenice je však umiestnené vedľa tretieho najväčšieho verejného parku v hlavnom meste neďaleko husto obývanej mestskej štvrte. Vôbec to teda nie sú také isté podmienky," uviedol Péter Kainer z ochranárskej organizácie Živá reťaz za Maďarsko (Élőlánc Magyarországért), zástupca časti verejnosti protestujúcej proti investícii. Ale samosprávy hlavného mesta i miestneho tretieho obvodu Óbuda-Békásmegyer realizáciu projektu odsúhlasili. Neprekazilo ho ani lokálne referendum zorganizované v závere minulého roka, lebo pre veľmi nízku účasť obyvateľov bolo neplatné.
"Bolo by dobre, keby aj na 32 hektároch, ktoré sú súkromným vlastníctvom, zostali zachované funkcie verejného parku," dodal zástupca samosprávy tretieho obvodu György Pető. Odporcovia projektu sa obávajú, že kvôli nemu sa odstráni miestna parková časť, a obyvatelia z neďalekých obytných štvrtí na brehoch Dunaja zase toho, že ich po sprevádzkovaní veľkého zábavného areálu čakajú bezsenné noci.

Otvoria o päť rokov
Investori stavby s izraelským a domácim kapitálom, spoločnosti Plaza Centers a Álomsziget Kft., odkúpili od štátu pozemok pre Ostrov Sen ešte v roku 2003 za 4,6 miliardy forintov. V rámci nákladov sa zaviazali zabezpečiť na verejnoprospešné ciele aj rozvoj miestnej infraštruktúry v hodnote 14,5 miliardy forintov. So stavbou komplexu -- plánujú ho sprevádzkovať o päť rokov -- mali pôvodne začať už koncom uplynulého roka otvorením Hadriánovho paláca. Odštartovanie investície, od ktorej si sľubujú aj prírastok zahraničných turistov, napokon preložili na jarný termín.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:23