StoryEditor

Štúdium vás nesmie celkom pohltiť

09.06.2005, 00:00
Maturita či vysokoškolský diplom nestačí. Pre ľudí, pre ktorých je profesijný úspech a budovanie kariéry dôležitou súčasťou života, je rozširovanie a prehlbovanie vedomostí a zručností nevyhnutné.

Maturita či vysokoškolský diplom nestačí. Pre ľudí, pre ktorých je profesijný úspech a budovanie kariéry dôležitou súčasťou života, je rozširovanie a prehlbovanie vedomostí a zručností nevyhnutné. Ďalšie alebo celoživotné vzdelávanie sa stane prirodzenou súčasťou ich života, pričom odborníci predpovedajú, že na rozdiel od súčasnosti sa hlavné impulzy i otázka financovania presunú z pliec zamestnávateľov na jednotlivcov. Oni sami sa budú intenzívnejšie zaujímať o zvyšovanie svojej kvality, a tým i hodnoty a postavenia na trhu práce.

Dôkladne podľa plánu
Pri štúdiu popri zamestnaní je rovnako ako pri klasickom dennom štúdiu účinné a dôležité, aby si študent zvládnutie študijných povinností naplánoval a aby dbal na efektívnosť jednotlivých krokov a činností. Napríklad na to, aby množstvo učiva nepodcenil, a tým nezlyhal, ale aj na to, aby sa ani nepreťažil, pretože by mohol k štúdiu získať negatívny vzťah. To, s akou radosťou, intenzitou a úspešnosťou si učebnú látku osvojí, závisí vo veľkej miere od toho, ako bude hospodáriť s vlastnými zdrojmi energie a času a ako sa postará o regeneráciu zaťaženého organizmu. Všetky tieto otázky sú pri štúdiu popri zamestnaní dôležitejšie ako pri dennom štúdiu. Pretože okrem študijných úloh a zadaní treba v takomto prípade každý deň plniť aj pracovné povinnosti.
Keď budete plánovať, ako zvládnuť študijné povinnosti, treba si uvedomiť, že štúdium nesmie pohltiť všetok voľný čas. Táto rada platí v prípade pozitívnej (štúdium vás úplne pohltilo a mimoriadne vás baví) i negatívnej motivácie (štúdium vás veľmi nebaví a chcete ho mať čo najskôr za sebou). Lebo riziko, že sa čoskoro preťažíte, unavíte a nebudete sa cítiť vo svojej koži, je veľké. Snažte sa preto naďalej viesť "plný" život, v ktorom budú zastúpené všetky oblasti (telesné i duševné). Štúdium premyslene integrujte medzi ostatné aktivity. V tejto súvislosti je dôležité, aby ste sa ešte na začiatku o študijných plánoch porozprávali s vašimi najbližšími. Je jedno, či ide o rodinu, priateľov, známych alebo kolegov. Vždy je vhodné, ak si s nimi včas vyjasníte, ako štúdium ovplyvní vaše doterajšie spolužitie a spoluprácu.

Beh vnútorných hodín
Aby ste zvládli nápor práce i učenia, spoznajte svoj vlastný biorytmus. Už ste určite počuli o tom, že ľudská schopnosť koncentrovať sa a podávať výkony nie je po celý deň rovnaká. Spoznanie jej krivky (v nej možno pozorovať určitý všeobecný trend, ale aj skutočne veľké individuálne odlišnosti) môžete využiť. Študovať sa vám bude oveľa ľahšie, ak zvolíte správny čas, ktorý bude v súlade s vašimi vnútornými hodinami. Ak sa budete do štúdia nútiť v čase, keď je vaša výkonnosť "pod bodom mrazu", nenaučíte sa nič. Navyše miniete vzácny čas, ktorý by ste mohli stráviť oveľa príjemnejšie. Je pravda, že ak študujete popri zamestnaní, vaše časové možnosti vám možno neumožnia veľký manévrovací priestor. Ale aj v tomto prípade sa snažte optimálne využiť svoje sily.
Pri učení si zvoľte takú dĺžku štúdia, aká vám najviac vyhovuje. Sú ľudia, ktorí sa dokážu jednou vecou zaoberať aj dlhší čas. Iní zasa vydržia pri jednej činnosti len krátko. Pozorujte sa a zistite, ako dlho sa dokážete skutočne dobre a koncentrovane učiť. Podľa toho si plánujte ďalšie štúdium. Ak je to možné, učte sa vždy na jednom mieste. Rovnako účinnou pomôckou je, ak si štúdium presne časovo ohraničíte. To znamená, že od seba jasne oddelíte prácu, štúdium a súkromný život. Mnohí ľudia sa z práce ponáhľajú domov, rýchlo urobia domáce práce, pritom sa pohrajú s deťmi a potom -- unavení a nervózni -- sa chcú ponoriť do učebnej látky. Riziko, že sa zníži kvalita života a aj štúdia pri takomto postupe výrazne rastie. Možno budete namietať, že z časového hľadiska to inak ani nejde. Je pravda, že času nebudete mať viac. Ak však medzi dve činnosti vsuniete krátku prestávku, ostatný čas budete môcť využiť oveľa intenzívnejšie.

Prestávky sú potrebné
Pri intenzívnom štúdiu si -- rovnako ako pri náročnej práci -- doprajte prestávky. Môžete si ich naplánovať, alebo urobiť aj spontánne. Podľa toho, ako sa práve cítite. Ak patríte k ľuďom, ktorých pri prerušení plnenia povinností hryzie "zlé svedomie", alebo im telo jednoducho nevydá pokyn urobiť si pauzu, prestávky si naplánujte. Dĺžku prestávky najlepšie odhadnete podľa vlastných potrieb. Ako východisko vám môže poslúžiť odporúčanie, podľa ktorého desaťminútová prestávka je potrebná po 45 minútach štúdia, 20 minút treba oddychovať po 90 minútach štúdia a po troch až štyroch hodinách si treba dopriať hodinu voľna.
Pri neúprosne sa blížiacom termíne skúšok alebo inej dôležitej previerky vašich vedomostí to možno prijať veľmi ťažko, ale človek jednoducho má dni, počas ktorých sa mu nič nedarí a jeho produktivita je takpovediac nulová. Aj keď to určite nie je ľahké, nenúťte sa v takýchto chvíľach do učenia. Nemalo by to nijaký zmysel. Ak máte veľmi vyvinutý zmysel pre povinnosť, môžete to na desať minút skúsiť a vzdať sa až v prípade, že to fakt nejde. Ak chvíle totálneho zlyhania prichádzajú častejšie, problém je oveľa hlbší a mali by ste sa začať dôkladne zaoberať otázkami motivácie. Vynútené prestávky sa snažte využiť čo najlepšie. Choďte sa napríklad poprechádzať, vyjdite na balkón alebo k oknu a nadýchajte sa čerstvého vzduchu. Urobte nejaké drobné domáce práce, zacvičte si a podobne.

Pozor na životosprávu
Nespoliehajte sa len na to, že silu do učenia vám dodá jedna šálka silnej kávy za druhou. Samozrejme, že malé presso cez prestávku nie je na zahodenie, nezabudnite ho však doplniť minimálne dvojnásobnou dávkou minerálnej alebo obyčajnej vody. Ešte lepšie urobíte, ak budete mať pohár s vodou vždy poruke, pretože tým pozitívne ovplyvníte výkonnosť vášho mozgu. Doprajte si dostatok spánku. Ak sa budete učiť celé noci, skôr či neskôr sa to negatívne prejaví na kvalite štúdia i celkového života. Potreba spánku je opäť individuálna, niekomu stačí šesť hodín, niekto potrebuje 12 hodín spánku denne. A na záver ešte jedna rada: nikdy sa neučte v posteli. Môže to negatívne ovplyvniť nielen efektívnosť štúdia, ale aj kvalitu vášho spánku.

Ako sa zorientovať
Pri hľadaní informácií o možnostiach ďalšieho vzdelávania je na slovenskom trhu jednotkou portál www.education.sk. Vďaka prehľadnému usporiadaniu hesiel, základnému rozčleneniu na časti Vzdelávanie hľadám a Vzdelávanie ponúkam a okamžitej informácii o mieste, na ktorom sa používateľ práve nachádza, sa môžete ľahko a bezplatne dostať k informácii, ktorú hľadáte a potrebujete (Registrácia, Prihlásenie, Pridať ponuku, Podrobné hľadanie, Superponuky, Cenník, Manuál a pod.). V ponuke vyše 1 400 vzdelávacích aktivít sa možno po rýchlej a jednoduchej registrácii, ktorá slúži výlučne pre potreby prevádzkovateľa portálu, orientovať v troch samostatných a farebne označených databázach Kurzy (www.kurzy.sk), Konferencie (www.konferencie.sk) a Štúdiá (www.vzdelanie.sk) nielen podľa kategórie a miesta konania, ale napríklad aj podľa podkategórie, termínu, organizátora, resp. vzdelávacej spoločnosti, typu a formy štúdia, akreditácie, certifikátu kvality a ďalších doplňujúcich informácií.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 14:02