StoryEditor

Ako rozumne hospodáriť s energiou?

01.11.2005, 23:00

Stále rastúce ceny energie zaťažujú rodinný rozpočet mierou, ktorá sa nebezpečne blíži k hranici únosnosti. Ceny energie určite nebudú klesať. Na Slovensku to platí dvojnásobne, pretože je na viac ako 90 % odkázané na dovoz primárnych zdrojov a elektriny, čo znamená priamu závislosť od v podstate monopolných dodávateľov, ktorí diktujú ceny. Občan sa hrozí predstavy, že bude musieť šetriť na úkor obmedzenia svojho pohodlia, ktorého súčasná, dá sa povedať už bežná ,úroveň predstavuje teplo v obytnom priestore, teplú vodu, svetlo a používanie bežných domácich elektrických spotrebičov.
Prostredníctvom energetického poradenstva, do ktorého patrí aj tento seriál článkov, vám chceme ukázať, že spomínaná hrozivá predstava sa nemusí naplniť. Riešením je rozumné hospodárenie s energiou a zníženie spotreby bez ohrozenia nášho pohodlia. Na základe výsledkov meraní spotreby u nás i v zahraničí vieme, že rozumným hospodárením s energiou je možné dosiahnuť zníženie spotreby až o 30 % celkovej súčasnej spotreby domácnosti.
Potreba a spotreba energie
Pojmy potreba energie a spotreba energie sa často nesprávne považujú za významovo totožné. Nie je to tak.
˙ Potreba energie je to množstvo energie, ktoré je potrebné na to, aby dané zariadenie spĺňalo určenú funkciu. Určenou funkciou sa tu myslí, že napr. vykurovacie zariadenie zabezpečuje tepelnú pohodu vo vykurovanom priestore.
˙ Spotreba energie je to množstvo energie, ktoré sa na splnenie určenej funkcie reálne spotrebuje a za ktoré platíme.
Rozdiel medzi spotrebou a potrebou predstavuje približne to množstvo energie, ktoré sa minie bez úžitku, zbytočne premrhá.
Čím začať
Základným predpokladom hospodárenia energiou je znalosť aktuálneho energetického stavu vášho domu alebo bytu, čo znamená vedieť, koľko energie a na aký účel spotrebujete. Každý motorista vie, koľko litrov jeho auto spotrebuje na 100 km v lete a v zime. Viete však aj to, koľko energie spotrebujete za rok napríklad na jeden štvorcový meter podlahovej plochy alebo na jednu osobu vašej domácnosti? Pravdepodobne nie. Odporúčame vám preto založiť si jednoduché energetické účtovníctvo. Jeho náplňou je priebežné sledovanie a evidencia spotreby všetkých druhov energie v domácnosti. Zapisujte si pravidelne mesačne stavy elektromeru, plynomeru, vodomerov studenej a teplej vody a merača tepla (ak taký v byte máte).
Umožní vám to vypočítať, koľko energie za rok vaša domácnosť spotrebuje spolu a v členení: teplo, teplá voda, plyn, domáce elektrické spotrebiče a elektronika, zistiť časový priebeh spotreby, nájsť slabé miesta, zhodnotiť účinok realizovaných opatrení, možnosť porovnávať spotrebu so susedmi.
Odčítanie údajov o spotrebe elektriny, plynu, vykurovacieho oleja a vody je bezproblémové. Problém je v meraní dodávky tepla najmä v diaľkovo vykurovaných bytových domoch. Tam sa spotreba tepla celého domu rozpočíta na jednotlivé byty spravidla podľa podlahovej plochy, čo nezodpovedá skutočnej spotrebe daného bytu.
Na celkovej spotrebe energie v domácnosti sa podieľa:
-- kúrenie (dodávka tepla) približne 60 %
-- príprava teplej vody - " - 30 %
-- elektrické spotrebiče - " - 10 %
Na zníženie spotreby energie sa využíva široká paleta technologických, technických, organizačných, finančných a iných opatrení, ktoré možno rozdeliť z hľadiska potrebných investícií na ich realizáciu, na dve skupiny:
-- Opatrenia, ktoré sú skoro zadarmo, nevyžadujú žiadne alebo len minimálne investície, a ktorých podstata spočíva vlastne iba v zmene správania sa spotrebiteľa vo vzťahu k používaniu energie. Ide väčšinou o jednoduché opatrenia, ktorými sa spravidla eliminuje zbytočné plytvanie energiou.
-- Opatrenia, ktoré majú investičný charakter, ako sú stavebné úpravy, rekonštrukcia vykurovania.

Napriek vysokým cenám je spotreba energie na Slovensku alarmujúco vysoká. V porovnaní s krajinami EÚ je až 2,7-krát vyššia! A nie je to len zásluhou priemyslu. Domácnosti sú druhým najväčším spotrebiteľom energie. Predstavujú takmer štvrtinu celkovej konečnej spotreby energie Slovenska. Ak nechceme vydávať za energiu čoraz viac peňazí, musíme sa naučiť správne ju využívať a tam, kde je to možné, spotrebu znížiť. V spolupráci s Energetickým centrom Bratislava sme pripravili seriál článkov, v ktorom vám poradíme, ako na to.
Kde vám poradia
Poradenstvo funguje v každom krajskom meste vždy v pondelok a stredu od 14. do 18. hodiny a na konzultácie je vhodné vopred sa objednať na číslach 02/59 30 00 91 alebo 0903 250 848. Pre projekt Úspory energie -- bezplatné energetické poradenstvo, bola vytvorená informačná stránka www.usporyenergie.sk, kde nájdete e-mailové kontakty na svojich poradcov, adresy poradenských miest, novinky o projekte a zaujímavé linky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:40