StoryEditor

Christian Wieser: Generiká sú ako originál, ale lacnejšie

06.02.2006, 23:00

Čo sú to generické lieky?
- Generické lieky sú bioekvivalentné prípravky inovačného originálneho produktu. To sa týka dávkovacej formy, bezpečnosti, sily, spôsobu podávania, kvality, charakteru účinku a účelu použitia. Generiká musia zodpovedať rovnako striktným kritériám ako originálne produkty, pričom tieto kritériá diktuje na Slovensku Štátny Ústav pre Kontrolu Liečiv a v Spojených štátoch Food and Drug Administration (FDA) podobne ako iné tejto inštitúcii ekvivalentné kompetentné agentúry všade na svete. Aj keď sú generické farmaceutické prípravky chemicky identické so svojimi značkovými protipólmi, tradične za ne spotrebiteľ zaplatí menej ako za značkový výrobok.

Keďže generické lieky sú cenovo prístupnejšie ako originálne lieky, mohli by niektorí pochybovať o ich kvalite. Je medzi generikami a originálnymi liekmi rozdiel v kvalite alebo v niečom inom?
- Pacienti na Slovensku už majú bohaté skúsenosti s užívaním generických liekov. V súčasnosti je viac ako 60 % všetkých predpísaných liekov generických - čo predstavuje len asi 30 % nákladov za lieky. A práve tu je ten rozdiel. Po uplynutí lehoty platnosti patentu výrobcu originálneho lieku je generický výrobca schopný vyrábať ten istý liek na rovnako vysokej kvalitatívnej úrovni za značne nižšiu cenu. Čo sa týka kvality, slovenské ani európske zákony na výrobu liekov nepripúšťajú žiadny kompromis v tomto smere.

V čom spočíva výhoda užívania generických liekov?
- Jednoznačne existuje priestor pre generické, ako aj pre práve vyvinuté originálne lieky, ktoré musia byť určitý čas drahšie, lebo sú chránené patentom, aby tak mohli zarobiť na vysoké náklady spojené s ich vývojom. V priemere sú lieky patentom chránené 15 rokov alebo ešte dlhšie. Zdroje každého zdravotníckeho systému sú limitované. Práve generiká sú silným nástrojom na šetrenie výdavkov pri terapiách, ktoré si nevyžadujú patentovo chránené lieky, pričom umožňujú presunúť prostriedky na vývoj nových liekov, z čoho plynie jasný klinický benefit.

Ako sa spoločnosť Sandoz dostala na slovenský trh?
- Sandoz vytvára hodnoty vývojom, produkciou a predajom farmaceutických prípravkov, biofarmaceutík, aktívnych zložiek a polotovarov, ktorým uplynula lehota trvania patentovej ochrany a/alebo takých, ktoré nie sú patentovo chránené. Ako jedna z vedúcich farmaceutických spoločností uľahčujeme prístup k zdravotníckej starostlivosti a podporujeme zdravotnícky systém prostredníctvom výraznej úspory výdavkov. Zo všetkých síl sa snažíme zlepšovať kvalitu života ľudí všade na svete.

Na trhu sa značka Sandoz znova objavuje po dlhšej prestávke, čo vás viedlo k tomuto kroku a k medzinárodnému zjednoteniu obchodného mena?
- Značka Sandoz môže byť povedomá mnohým Slovákom. Po takmer 75 rokoch svojej existencie sa Sandoz spojil s Ciba-Geigy, čo viedlo k vytvoreniu nadnárodného farmaceutického koncernu Novartis. Po deväťročnej absencii sa teraz značka Sandoz znova objavuje ako výrobca generických farmaceutík, ako dcérska spoločnosť výrobcu originálnych liekov - Novartisu.

Aký dosah bude mať akvizícia spoločnosti Lek a zmena obchodného mena na slovenský trh?
- Ako celosvetový výrobca pôsobíme vo vyše 120 krajinách. Sandoz pracuje na medzinárodnej úrovni, aby zabezpečil kvalitné generiká pacientom na celom svete. Je zrejmé, že značka, ktorá chce byť medzinárodne prezentovaná, musí byť aj globálne dostupná. Nezávisle od toho, kde žijete, je zdravie univerzálnou hodnotou ľudí. Pred premenovaním na Sandoz spadali naše celosvetové aktivity pod šestnásť rôznych firemných mien: Apothecon, Azupharma, Biochemie, Geminis, Geneva, GNR, Grandis, Labinca, Lagap, Lek, Multipharm, Rolab, Servipharm, Suipharm, Eon Labs, Hexal. Spoločným názvom Sandoz chceme podporiť našu korporátnu identitu a u našich zákazníkov a spolupracovníkov posilniť vedomie, že sme členmi medzinárodnej skupiny. Meno Sandoz odráža naše základné hodnoty, ktorými sú rýchlosť a jednoduchosť, orientácia na zákazníka a na kvalitu, dôvera a vzájomný rešpekt. Je pre nás veľkou cťou používať značku Sandoz s jej tradíciami a hodnotami.

Spoločnosť Sandoz je dcérskou spoločnosťou Novartisu. Aké výhody prináša Sandozu toto spojenie?
- Naša materská spoločnosť Novartis je jedným z vedúcich svetových výrobcov farmaceutických výrobkov, ktoré sú založené na výskume. Na druhej strane je naším neskrývaným zámerom ponúkať za prijateľnú cenu zdravotníckym systémom všade na svete generiká, ktorých lehota patentovej ochrany sa skončila. Novartis chce byť známy ako zodpovedný korporátny občan, ktorý ochraňuje a zlepšuje zdravie a životný štýl.

Na trhu s generickými liekmi patríte medzi lídrov. Udržať si túto pozíciu určite nie je ľahké, aké sú teda vaše plány na ďalší rok na podporu udržateľnosti a rozvoja?
- V generickom biznise záleží na rýchlosti/pohotovosti. V porovnaní s R&D liekmi (Research and Development = výskum a vývoj, p. p.) je životnosť produktov pomerne krátka a cenový pokles veľmi rýchly. Zo súčasného portfólia viac než 4 000 farmaceutických výrobkov sme pripravení dodávať na slovenský trh neustále rastúce množstvo nových produktov, aby sme tak mohli poskytnúť čoraz väčšiemu množstvu slovenských pacientov vysoko kvalitnú starostlivosť za rozumnú a prijateľnú cenu.

V čom sa chcete odlišovať od konkurencie a aké sú vaše výhody?
- Meno Sandoz reprezentuje kvalitné generické lieky. Vyvíjame, vyrábame a predávame
patentovo bezchybné účinné látky, liečivá a medziprodukty aj biogenerické lieky pre najdôležitejšie terapeutické oblasti. Naším rozsiahlym spektrom pokrývame všetky kroky výroby liekov. Od syntézy účinnej látky cez výskum a vývoj až po výrobu a odbyt ponúkame všetko z jednej ruky. Skrátka: spájame špičkové štandardy so silnou orientáciou na zákazníka.
Celosvetovo stúpa dopyt po biofarmaceutických produktoch ako dôležitej súčasti rýchlej a úspešnej medicínskej terapie. V globálnej sieti sa tešíme ako kompetenčné centrum dôvere našich partnerov: Sandoz už desaťročia rozvíja úzku spoluprácu s poprednými farmaceutickými a biotechnologickými podnikmi v Európe a USA - predovšetkým v oblastiach vývoja a výroby. Samozrejme, aj výroba rekombinantných produktov je podriadená prísnym medzinárodným kvalitatívnym štandardom, aby bola vždy zaručená účinnosť a bezpečnosť liečiva. Výrobné zariadenia firmy Sandoz v minulosti vždy viac než spĺňali všetky povinnosti týkajúce sa kvality. To nepotvrdzujú iba početné inšpekcie amerických zdravotníckych úradov a iných inštitúcií, ale aj pozitívne skúsenosti lekárov a pacientov. A tak to určite zostane aj v budúcnosti.

Vaša spoločnosť pristúpila k univerzálnej farebnej kategorizácii liekov. V čom spočíva a aké sú jej výhody?
- Základ nového systému balenia spočíva vo farebne kódovanom systéme, ktorý využíva registrovanú značku Novartisu - trojuholník, spolu s S-kom Sandozu. Priradením určitej farby k trojuholníku, ktorá predstavuje aktívnu zložku liečiva, a určitej špecifickej farby k S, ktorá predstavuje dávkovaciu silu, vznikne individuálna farebná kombinácia charakteristická pre každý produkt. Tieto farebné kombinácie sa vyberajú a určujú centrálne a takto zabezpečujú jednotnosť a konzistentnosť globálneho portfólia Sandozu nezávisle od toho, kde sa ktorý produkt predáva.
Tento farebne kódovací systém je doložený podrobnými informáciami o výrobku na zrozumiteľných letákoch. Výsledkom je silný imidž značky. Prieskum trhu v lekárňach, nemocniciach a s pacientmi v krajinách, v ktorých ešte farebne kódované systémy neboli použité, bol veľmi pozitívny.

Ako ovplyvní vývoj zdravotníctva a zdravotnícke reformy na Slovensku trh s generickými liekmi?
- Prebiehajúca reforma v slovenskom zdravotníctve vyvolala počas minulého roku obrovský tlak na ceny, čo sa dotklo hlavne generických výrobcov. Výsledkom tohto tlaku je skutočnosť, že Slovensko sa zaradilo medzi krajiny s najnižšou cenou týchto výrobkov v Európe - inými slovami: všetky generické spoločnosti už prispeli k podpore tejto zdravotníckej reformy. Je všeobecne známe, že priemerná spotreba liekov na Slovensku patrí medzi najnižšie v Európe a taktiež v porovnaní so štátmi strednej a východnej Európy. Ak zvážime štatistickú alarmujúco nízku vekovú hranicu úmrtnosti obyvateľstva, pričom úmrtia majú často na svedomí kardiovaskulárne ochorenia, je to jednoznačný argument na zvýšenie užívania dobre osvedčených generických liekov ako protikladu k "modernejším" - ale i podstatne drahším - liekom bez výraznejšej klinickej prednosti.

Christian Wieser (1961)
Vyštudoval Vojenskú akadémiu vo Wiener Neustadt, získal aj ekonomické vzdelanie v oblasti podnikového hospodárstva a pracuje vo farmaceutickom priemysle. V roku 1989 nastúpil ako medicínsky reprezentant do rakúskej generickej firmy Lannacher, v roku 1991 pôsobil v spoločnosti Glaxo a od roku 1999 pracuje pre spoločnosť Sandoz na rôznych pozíciách v regióne CEE a CIS, kde naposledy zastával pozíciu manažéra pre celú východnú Európu. Od mája 2003 je generálnym riaditeľom firmy Lek-Sandoz na Slovensku, kde bol zodpovedný za integráciu oboch firiem. Christian Wieser v súčasnosti zastáva i funkciu predsedu združenia Asociácie generických výrobcov (GENAS).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:47