StoryEditor

Rozhodnutie súdu o zániku spoločníka v s. r. o.

Jedným zo spôsobov zániku účasti spoločníka v s. r. o. je aj rozhodnutie súdu na základe návrhu spoločnosti na zrušenie jeho účasti v spoločnosti, ak tento spoločník závažným spôsobom porušuje svoje povinnosti, hoci bol na ich plnenie vyzvaný a na možnosť vylúčenia bol písomne upozornený.

Aké sú povinnosti konateľov vo vzťahu k obchodnému registru v prípade zrušenia účasti spoločníka v s. r. o. rozhodnutím súdu?

Jedným zo spôsobov zániku účasti spoločníka v s. r. o. je aj rozhodnutie súdu na základe návrhu spoločnosti na zrušenie jeho účasti v spoločnosti, ak tento spoločník závažným spôsobom porušuje svoje povinnosti, hoci bol na ich plnenie vyzvaný a na možnosť vylúčenia bol písomne upozornený.
Konatelia sú v prípade zrušenia účasti spoločníka na základe rozhodnutia súdu povinní najneskôr do 30 dní od právoplatnosti rozhodnutia súdu, ktorým bola zrušená účasť spoločníka v spoločnosti, podať návrh na zápis zmeny zapisovaných údajov v obchodnom registri a doložiť ho rozhodnutím súdu o vylúčení spoločníka zo spoločnosti, ktoré bude opatrené doložkou právoplatnosti a vykonateľnosti.
Obchodný register
Vo výpise z obchodného registra sa v časti "spoločníci" a "vklady spoločníkov" v prechodnom období -- od právoplatnosti rozhodnutia súdu o zrušení účasti spoločníka v spoločnosti až do prijatia rozhodnutia o prevode uvoľneného obchodného podielu na iného spoločníka alebo tretiu osobu, resp. o znížení základného imania o vklad vylúčeného spoločníka, prejavia údaje, ktoré nebudú úplné (predovšetkým v časti "vklady spoločníkov" nebude korešpondovať ich súčet s výškou základného imania spoločnosti).
Do 1. 2. 2004, kedy vstúpil do účinnosti zákon č. 530/2003 Z. z. o obchodnom registri, mohla byť skutočnosť, že spoločnosť nadobudla v dôsledku vylúčenia spoločníka do svojho majetku jeho obchodný podiel zrejmá a čitateľná z časti výpisu z obchodného registra "ďalšie právne skutočnosti".
Po 1. 2. 2004 sa návrhy na zápis zmien údajov zapisovaných do obchodného registra podávajú na predpísaných tlačivách, v ktorých ale chýba kolónka "ďalšie právne skutočnosti", takže vo výpise z obchodného registra budú v časti "vklady spoločníkov" v čase od zrušenia účasti spoločníka v spoločnosti súdom do rozhodnutia o vyporiadaní obchodného podielu vylúčeného spoločníka údaje, ktoré nebudú korešpondovať s výškou základného imania spoločnosti.
Spoločenská zmluva
Konatelia spoločnosti by aj v tomto prípade bez zbytočného odkladu od právoplatnosti rozhodnutia súdu o zrušení účasti spoločníka v spoločnosti mali vyhotoviť úplné znenie spoločenskej zmluvy, v ktorom by sa mala zohľadniť skutočnosť, že spoločnosť nadobudla na obdobie maximálne 6 mesiacov v súlade so zákonom svoj obchodný podiel.
Vzhľadom na dikciu ust. § 120 ods. 2 však nemôžu ako spoločníka uviesť samotnú spoločnosť, takže úplné znenie spoločenskej zmluvy nebude, vzhľadom na absenciu jedného zo spoločníkov a vysporiadanie jeho vkladu a obchodného podielu doslova úplným znením. Bližšie informácie nájdete v publikácii Spoločnosť s ručením obmedzeným a jej konateľ (Zmluvy a právne podania, vydanie: 5/2005).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 20:00