StoryEditor

Krízu v Maďarsku pocítili aj finančné trhy

20.09.2006, 00:00
Maďarsku momentálne nie je čo závidieť, tak na politickej, ako aj ekonomickej pôde. Kríza, ktorú odštartovala nahrávka usvedčujúca premiéra Ferencsa Gyurcsánya z klamstiev o skutočnom stave ekonomiky, zasiahla aj finančné trhy.
Maďarsku momentálne nie je čo závidieť, tak na politickej, ako aj ekonomickej pôde. Kríza, ktorú odštartovala nahrávka usvedčujúca premiéra Ferencsa Gyurcsánya z klamstiev o skutočnom stave ekonomiky, zasiahla aj finančné trhy.

Forint aj akcie reagovali poklesom
Po vyhrotení situácie v pondelok sa včerajšie obchodovanie začalo nepriaznivo pre miestnu menu rovnako aj akciový index budapeštianskej burzy. Forint sa oproti euru oslabil o percento. "Na to reagovali aj ostatné meny regiónu a začali klesať. Zastavilo ich až zverejnenie údajov z USA," opísal situáciu na trhu díler HVB Bank Marián Šulko. Nálada na stredoeurópskych devízových trhoch však podľa neho nie je najlepšia a meny sú náchylné na ďalšie oslabovanie. Problémy majú okrem Maďarov aj Česi a Poliaci, čo regiónu neprospieva. "Väčšina investorov si uvedomuje, že politická neistota či úvahy o oddialení vstupu do eurozóny dokážu kurz negatívne ovplyvniť len na niekoľko mesiacov. Z dlhodobejšieho hľadiska kurz ovplyvňuje výlučne iba stav ekonomiky. Príkladom je Slovensko - po výsledku volieb sa koruna prudko oslabila, ale po čase sa začala opäť rýchlo zhodnocovať," vysvetľuje Markéta Šichtářová z Next Finance. To znamená, že súčasná politická situácia nemusí forint ovplyvňovať dlho. Horšie však je, že krajina sa nemôže spoľahnúť ani na ekonomiku. "V Maďarsku je aj z dlhodobého hľadiska veľmi vysoké riziko, že forint zostane oproti euru naďalej slabý," dopĺňa Šichtářová.

Analytici nevidia dôvod na paniku
Nervozitu bolo cítiť aj na maďarskej burze. Po tom, ako agentúra Bloomberg priniesla správu o tom, že premiér by mohol odstúpiť, index BUX za 15 minút stratil 300 bodov. Situáciu upokojil hovorca vlády, ktorý túto informáciu poprel. Pokiaľ však premiér Gyurcsány situáciu zvládne a neodstúpi z funkcie, panika medzi investormi podľa obchodníkov pravdepodobne nevznikne. "Ak nedôjde k zmene, nemusí to mať väčší dosah," povedal Zoltán Torok z banky Reiffeisen. "Ide len o krátkodobý výkyv, z dlhodobého horizontu vidím priestor pre rast maďarských akcií. Možno nejakí investori so slabšími nervami sa ich zbavia, odporúčam však maďarské akcie podržať," dodáva analytik Afin Brokers Juraj Hrbatý. Každopádne, trhy nemôžu krízu ignorovať a opatrnosť voči investíciám v krajine je na mieste. "Voči maďarským trhom dôrazne odporúčame veľmi opatrný prístup," radí Danske Bank, ktorá zároveň varovala investorov pred stávkami na rast meny alebo kurzov vládnych obligácií.

Bolo čo zakrývať
Pri pohľade na stav maďarského hospodárstva by sme sa ani nemali diviť, že premiér sa snažil pravdu o ekonomike zakryť. Deficit verejných financií by sa mal tento rok vyšplhať na 10,1 percenta hrubého domáceho produktu a je najvyšší v Európskej únii. Krajina v tomto roku prekročí aj 60-percentný limit pre zadlženie, v roku 2008 má dokonca dosiahnuť až 72,2 percenta HDP. Vyhodnotenie makroukazovateľov dalo Budapešti silnú facku, po ktorej Maďari vytriezveli zo sna prijať euro ešte v tomto desaťročí. Staronová Gyurcsányova vláda dostala po voľbách od Bruselu za úlohu prepracovať konvergenčný program pre prijatie eura. Od septembra zaviedla úsporný balík opatrení, ktorý má zastaviť prehlbovanie deficitu verejných financií a ozdraviť ekonomiku. Jeho výsledkom bola vlna zdražovania, zvyšovania daní a odvodov, obmedzenie sociálnych dávok, čo podľa ekonómov vyústi do rastu cien. Ľudia, ktorí si zvykli na štedrú podporu štátu, to ťažko znášajú, čo spolu s pravdou o klamstvách malo za výsledok nepokoje v uplynulých dňoch.

Ako je na tom maďarská ekonomika
rast HDP ( %)

3,8

inflácia (%)

3,5

nezamestnanosť (%)

7,3

deficit verejných financií (%HDP)

10,1*

verejný dlh (%HDP)

67,3*

výška úrokových sadzieb (%)

7,25

rast reálnych miezd (%)

5,5

zdroj: Eurostat, ČTK
* plán konvergenčného programu

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:52