StoryEditor

Fúzia investičných bánk

05.10.2004, 00:00
V Nemecku sa zlučujú privátne banky.

Handelsblatt
Podobná finančná operácia ako nastávajúce prevzatie banky BHF so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom spoločnosťou Sal. Oppenheim z Kolína nad Rýnom sa hneď len tak nevidí. Bilančná suma budúcej materskej spoločnosti je totiž takmer sedemkrát menšia. Zatiaľ čo BHF pracuje s bilančnou sumou vo výške 64,6 miliárd eur, ten istý ukazovateľ pri bankovom dome Sal. Oppenheim predstavuje len 9,6 miliardy eur. Napriek tomu je už predaj istý. Minulý týždeň túto operáciu potvrdil majiteľ banky BHF, holandská finančná skupina ING. Podľa Matthiasa Grafa von Krockowa z preberajúcej spoločnosti sa cena pohybuje zreteľne pod hranicou jednej miliardy eur.
S letopočtom založenia 1789 patrí Oppenheim k najstarším privátnym bankám na európskom trhu. Dnes má okolo 1 500 zamestnancov v 20 pobočkách v Nemecku a Európe. Teraz k nim pribudne takmer 2 000 pracovníkov BHF. Tí budú aj naďalej pracovať pod vlastnou značkou. Zmení sa však profil banky, ktorá opustí doterajší model univerzálneho finančného domu s veľkoobjemovými úvermi i hypotekárnymi službami a sústredí sa na správu cudzieho majetku, ako aj na ponuku produktov kapitálového trhu pre jednotlivcov i firmy. "Z tejto situácie sme šťastní; uvedené plány totiž zodpovedajú našim pôvodným reštrukturalizačným zámerom a podnikateľská kultúra oboch bánk je veľmi blízka," uviedol hovorca BHF. Rizikové úvery vo výške 17 miliárd eur zostanú pritom aj naďalej v správe skupiny ING.
Financovanie celej akvizície považujú odborníci za bezproblémové. Oppenheim má ešte stále k dispozícii veľké rezervy spred desiatich rokov, keď sa zbavil dvoch vlastných poisťovacích firiem Colonia a Nordstern.
Jeden z frankfurtských finančníkov spojenie oboch bankových domov komentoval slovami: "Sal. Oppenheim má všetky predpoklady, aby obnovil dakedajší lesk banky BHF. Jej problém v minulých rokoch spočíval vo vlastníkoch a vo vedení banky, ktoré sa až príliš orientovalo na úrokové operácie. Nový majiteľ si môže pokojne počkať, ako sa situácia vyvinie -- a možnosť zrušenia značky BHF bude existovať aj neskôr." (gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:04