StoryEditor

Banky majú záujem o Perzský záliv

14.11.2005, 23:00
Autor:
Ingo NaratIngo Narat
Medzinárodné finančné ústavy zintenzívnili obchodné kontakty s bohatými súkromnými investormi v oblasti Perzského zálivu. Banky ako Citibank alebo UBS sa tam už etablovali, Deutsche Bank sa o to snaží. Lákadlom je vysoká cena ropy, ktorá zaručuje dostatočnú likviditu pre rozvoj investičných transakcií.

Medzinárodné finančné ústavy zintenzívnili obchodné kontakty s bohatými súkromnými investormi v oblasti Perzského zálivu. Banky ako Citibank alebo UBS sa tam už etablovali, Deutsche Bank sa o to snaží. "Domnievame sa, že vysoká cena ropy sa udrží, čo zaručuje dostatočnú likviditu pre rozvoj investičných transakcií," argumentuje Heinrich Baer, ktorý v banke UBS zodpovedá za obchodné styky so zámožnými súkromnými klientmi na Blízkom a Strednom východe.
Spoľahlivé čísla o objeme operácií v tejto oblasti však nie sú k dispozícii. Poradenská agentúra Boston Consulting Group odhaduje majetok súkromných investorov na Blízkom východe a v Afrike na 2 400 miliárd dolárov, pričom do roku 2009 predpokladá rast až na 3 100 miliárd. A. Rahmán Al-Baker z bahrajnského úradu finančného dozoru hovorí v prípade užšej skupiny štátov na pobreží Perzského zálivu o objeme prostriedkov vo výške 800 -- 900 miliárd dolárov.
Čoraz viac transakcií pritom smeruje cez tie štáty oblasti, ktoré získali povesť finančných centier. V tomto smere patrí Bahrajnu dôležité miesto. Počet registrovaných bánk sa tu za posledných päť rokov zvýšil z 290 na 365. Už citovaný H. Baer považuje prehlbovanie finančných kontaktov s touto oblasťou sveta za "motor rastu", predovšetkým vďaka politickým, hospodárskym a regulatórnym opatreniam, s ktorými súvisí snaha otvoriť sa svetu.
Konkurencia bánk rastie aj v Dubaji. Tamojšie medzinárodné finančné centrum za jeden rok existencie udelilo licenciu 22 finančným inštitúciám a ďalších 30 je v súčasnosti v procese schvaľovania.
Okrem veľkých medzinárodných bánk ako Credit Suisse alebo Citibank do obchodov zasahujú aj menšie domáce banky. "Mená ako Gulf International Bank alebo Arabic Banking Corporation sú čoraz známejšie," hovorí riaditeľ bahrajnského úradu finančného dozoru Rašíd Mohamed Al Maraj. Konkurenčné vzťahy medzi "veľkými" a "menšími" registruje aj Sandy Shiptonová, v spomínanom dubajskom finančnom centre zodpovedná za investičné fondy. Osobitne poukazuje napríklad na aktivitu juhoafrickej skupiny Standard Bank, ktorá už nadviazala spoluprácu s lokálnymi bankami. Tvrdí tiež, že modernizáciu finančných centier v tejto oblasti sveta môže významne urýchliť trend rastúcej obľuby alternatívneho investičného bankovníctva. "Trh rastie a čoskoro budeme svedkami toho, že hedgové fondy sa prispôsobia aj islamskému právu." Investovať je pritom kam -- len v Dubaji sa v súčasnosti stavia nie menej ako 800 výškových budov a trh s nehnuteľnosťami priam prekvitá," dokazuje aj R. M. Al Maraj. Pri otázke týkajúcej sa politických rizík, len pokrúti hlavou: "Prežili sme už tri vojny; negatívne dôsledky by mala len nejaká mimoriadne veľká katastrofa." (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 05:59