StoryEditor

Štát viac pritlačí na daňové úniky

01.01.2018, 23:57
HN vám prinášajú prehľad najdôležitejších zmien, ktoré nastanú od nového roka.

Zákon o sudcoch a prísediacich
Cieľom novely je riešiť tri základné otázky, a to výberové konania na funkciu sudcu, hodnotenie sudcov a disciplinárnu zodpovednosť sudcov. Napríklad v oblasti hodnotenia sudcov sa navrhuje zriadenie hodnotiacich komisií, a súčasne aj zverejňovanie hodnotení sudcov. V oblasti disciplinárnej zodpovednosti sa vykonávajú zmeny, ktoré majú za cieľ zefektívnenie disciplinárneho konania, najmä jednoznačné určenie orgánu zodpovedného za dohľad nad plynulosťou disciplinárnych konaní. Vykonáva sa tiež úprava niektorých inštitútov disciplinárnej zodpovednosti a disciplinárnych konaní. Návrh zákona rieši aj niektoré otázky týkajúce sa postavenia a činnosti Súdnej rady Slovenskej republiky či nezlučiteľnosti funkcie orgánov riadenia a správy súdov s členstvom v Súdnej rade Slovenskej republiky.

Patentový zákon
Hlavným účelom navrhovanej novely je precizovať ustanovenia, ktorých aplikácia v praxi sa ukazuje ako nevyhovujúca, tak z hľadiska úradu, ako aj z hľadiska potrieb a záujmov prihlasovateľov či ostatných zúčastnených subjektov. Mnohé inštitúty sú spoločné pre všetky najvýznamnejšie predmety priemyselného vlastníctva, ako patenty, dizajny či úžitkové vzory a predkladaný návrh zabezpečuje principiálnu jednotnosť ich právnej úpravy.


Novela ďalej stanovuje, aké typické právne nároky má majiteľ v prípade neoprávneného zásahu do jeho výlučných práv. Vymedzuje tiež, v akej dobe sa premlčujú takzvané reparačné a satisfakčné nároky, to znamená nároky na náhradu škody, primerané zadosťučinenie v peniazoch a vydanie bezdôvodného obohatenia.

Zákon o sociálnom poistení...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:27