StoryEditor

Penzisti, ušetríte na doprave či liekoch

Aj štátni aj súkromní prepravcovia odvezú seniorov lacnejšie. Ďalšie výhody im poskytujú mestá a obce na daniach a sociálnych službách.

1. Doplatky v zdravotníctve
Kedy majú dôchodcovia nárok na doplatky za lieky?
Poisťovne ich vracajú každý kvartál. Doteraz to bolo 25 eur a v tomto roku to má byť už 30 eur. Tento limit sa rozšíril aj na poberateľov predčasného dôchodku a týka sa nielen liekov, ale aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín, ktoré aspoň čiastočne hradí štát. Hranice pri týchto sortimentoch sa znížili, peniaze dostanú penzisti späť už pri doplatku 12 eur, doteraz to bolo 25 eur.

2. Bezplatná preprava
Kedy majú seniori nárok na bezplatnú prepravu v mestskej hromadnej doprave?
Na bezplatnú prepravu v MHD majú nárok niekde občania nad 68 rokov s trvalým pobytom a s čipovou kartou. Nárok na zľavnené cestovné majú poberatelia invalidných dôchodkov, ktorí majú 70-percentný pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, starobných dôchodkov, výsluhových po dosiahnutí 62 rokov. Takisto v železničnej doprave môžu cestovať bezplatne. Nárok na bezplatnú prepravu získali poberatelia starobného, predčasného, sirotského, vdovského, vdoveckého, invalidného, dôchodku manželky či sociálneho dôchodku a poberatelia sociálneho výsluhového dôchodku.

3. Podmienky cestovania
Aké sú podmienky pre bezplatnú vlakovú prepravu pre seniorov, jednak v štátnych vlakoch a jednak v súkromných? Potrebujem na to nejaký špeciálny preukaz?
Dôchodcovia do 62 rokov sa musia bezplatne zaregistrovať, aby mali nárok na bezplatné cestovanie. Patria sem poberatelia predčasného dôchodku, sirotského, vdovského a vdoveckého dôchodku, tiež invalidného, dôchodku manželky či sociálneho dôchodku. Na registráciu a získanie preukazu musíte predložiť preukaz totožnosti + potvrdenie o výplate dôchodkových dávok nie staršie ako 30 dní (od Sociálnej poisťovne, resp. od rezortu vnútra, Finančného riaditeľstva ap.). Pripravte si aj fotografiu s rozmermi 2 × 3 cm. V pokladni ZSSK získate Preukaz poberateľa dôchodku do 62 rokov (platnosť je 12 mesiacov alebo menej). Dôchodcovia nad 62 rokov sa musia tiež bezplatne zaregistrovať, ale na získanie Preukazu im stačí, keď v pokladni predložia občiansky preukaz a fotografiu s rozmermi 2 × 3 cm. Existujú však aj možnosti prepravy súkromnými spoločnosťami, kde je potrebný občiansky preukaz alebo iný doklad totožnosti, aby ste p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Predčasná penzia býva aj východiskom z núdze. Aby ste mali na ňu nárok, musíte splniť niekoľko podmienok 02 - Modified: 2024-04-06 13:30:00 - Feat.: - Title: Nové rodičovské penzie už poznáme. V akej výške ich dostanete tento rok? 03 - Modified: 2024-04-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa tento rok mení pre seniorov? Prinášame vám v spolupráci s expertmi 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-03-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad) 05 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:28