StoryEditor

Ako si poradiť s darovaním. Tri tipy

08.01.2018, 23:01
Autor:
vegveg
Darovacie zmluvy majú veľakrát úskalia, cez ktoré sa nedá preniesť bez naštudovania zákonov. Prinášame tri tipy advokáta Róberta Bánosa, ako ich riešiť.

1. Jeden člen napríklad rodinnej firmy chce darovať bezodplatne druhému napríklad dcére či synovi firmu. Čo všetko sa dá darovať, či hmotný majetok alebo aj napríklad účtovníctvo firmy alebo duševné vlastníctvo? 

Samozrejme, je možné previesť firmu i bezodplatne, ak ide o spoločnosť s ručením obmedzeným. V tomto prípade sa môže previesť obchodný podiel na základe Zmluvy o prevode obchodného podielu, ktorou jedna osoba prevedie bezodplatne svoj obchodný podiel na nadobúdateľa. Týmto prevodom sa prevedie všetko, čo s firmou súvisí. Zmluva musí byť písomná, prevod musí byť schválený spoločníkom (spoločníkmi) spoločnosti a prevod sa musí zapísať do obchodného registra.

2. Akým spôsobom sa dajú v rámci charity darovať finančné prostriedky firme alebo firma jednotlivcovi? 
Darca bez ohľadu na to, či je právnickou alebo fyzickou osobou môže darovať peniaze v ľubovoľnej výške inému subjektu, bez ohľadu na to, či ide o právnickú osobu alebo jednotlivca. Zmluvný základ je rovnaký, ako pri akomkoľvek inom dare. Pozor je však potrebné dávať na maximálnu výšku hotovosti, ktorú je možné previesť na iný subjekt. Medzi fyzickými osobami v maximálnej výške pätnásť tisíc eur a medzi právnickými osobami do výšky päť tisíc eur. Tento systém upravuje priamo zákon č. 394/2012 Z. z. o obmedzení platieb v hotovosti. To znamená, že pokiaľ chce darca darovať sumu vyššiu, je potrebné tak urobiť bezhotovostným prevodom na účet obdarovaného subjektu.

3. Muž si kúpil na hypotéku byt. O rok sa oženil a chce polku bytu darovať manželke. Na byt sa však viaže hypotéka. Ako v tomto prípade postupovať?
Vo všeobecnosti je potrebné sa primárne riadiť záložnou zmluvou, ktorú klient uzavrel s bankou ako záložným veriteľom. Vo väčšine prípadov však nie je možné akokoľvek nakladať so založenou nehnuteľnosťou bez súhlasu banky. V prípade, ak jeden z manželov bude vyslovene trvať na tom, aby bol i druhý manžel spoluvlastníkom nehnuteľnosti, banka ako záložný veriteľ môže, respektíve bude vyžadovať, aby druhý manžel splácal úver. Každá banka má však vlastné zmluvné podmienky stanovené v záložných a úverových zmluvách. Preto si ich treba preštudovať a brať do úvahy aj to, že týmto sa menia zmluvné podmienky, čo môže mať banka sankciovať poplatkom.

01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 04 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška 05 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 22:25