Gabriela MatečnáTASR
StoryEditor

Gabriela Matečná: Nájomné zmluvy na pôdu sa už automaticky neobnovujú

09.01.2018, 13:30
Nájomné zmluvy, ktoré uzatvárajú vlastníci pôdy s užívateľmi - teda s poľnohospodárskymi družstvami, agrofarmami, či samostatne hospodáriacimi roľníkmi, tento rok nekončia. Iné je to v prípade, že niekto užíva náhradné pozemky.

Do konca februára musí ten, kto užíva náhradné pozemky, doručiť na príslušný okresný úrad, odbor pozemkový žiadosť aj s potrebnými prílohami. Upozornila na to aj na dnešnej tlačovej konferencií ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

„Nájomné zmluvy trvajú päť, desať alebo niekoľko rokov. Zabránili sme len zákonom o nájme tomu, aby sa automaticky obnovovali. Aby sa nestalo, že vlastne vlastník ani nevedel, keď sa neozval, že sa mu zmluva na vlastnú pôdu obnoví až na ďalších 15 alebo 20 rokov s rovnakými podmienkami. Tie zmluvy sa končia v okamihu, kedy je to v nich určené. Niektoré po roku, niektoré po zbere úrody. Je to naozaj dvojstranný vzťah medzi vlastníkom a užívateľom pôdy,“ podčiarkla ministerka.

Vlastník takto bude môcť do nájomnej zmluvy vstúpiť, odstúpiť od nej alebo si dojednať nové podmienky. Umožňuje mu to novela zákona o nájme pôdy, ktorú vlani presadil agrorezort.

Náhradné pozemky
Iné je náhradné užívanie cudzích pozemkov. To sú vlastníci, ktorí chceli užívať svoju pôdu a nemôžu, pretože napríklad ich vlastnícky pozemok je v strede nejakej veľkej parcely.

„Pre také prípady bolo určené takzvané náhradné užívanie. Náhradný pozemok bol prístupný a bol na kraji, možno aj v blízkosti intravilánu. Tieto náhradné pozemky boli vydané rozhodnutím okresných úradov. Išlo totiž o to, že vlastník neužíva vlastnú pôdu, ale namiesto nej má náhradný pozemok,“ objasnila Matečná.

Hraničný termín

Potrebné je preto, aby ten, kto takýto náhradný pozemok užíva, požiadal príslušný okresný úrad, odbor pozemkový o predĺženie platnosti tohto náhradného užívania.

Ak o to v tomto roku do konca februára nepožiada, náhradné pozemky budú ďalej užívať tí, ktorí ich mali doteraz v nájme, teda najmä družstvá.

01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 15:44