StoryEditor

Dividendy „z raja“ sa zdania vysokou zrážkou

Ako môžete zarobiť na dividendách? Kedy ich zdaniť a kedy z nich odviesť odvody? Čo s podielmi na zisku, ak sa prijímajú zo zahraničia? Zmeny, ktoré sa podstatne týkajú vyplácania uvedených podielov v tomto roku, vysvetľujú odborní poradcovia.

1. Podstatná novinka
Zdaňovanie podielov na zisku prešlo od januára roku 2017 výraznou zmenou, akou?
Najdôležitejšou zmenou je, že pred spomínaným rokom neboli dividendy predmetom dane z príjmov. Podliehali len
zdravotným odvodom. Štát však rozhodol, že od roku 2017 sa opäť zdaňujú. Pritom treba brať na zreteľ, že zdanenie dividend prebieha vždy podľa právnej úpravy, ktorá platí či platila v tom roku, keď sa dosiahol zisk určený na vyplatenie.

2. Právne vzťahy
Ktoré ďalšie faktory sú rozhodujúce pre vyplatenie podielov na zisku?
Ich zdanenie závisí od niekoľkých faktorov: od typu príjemcu dividendy (či pôjde o fyzickú alebo právnickú osobu), od typu štátu, odkiaľ podiely plynú (zo Slovenska alebo zo zahraničia), a od miesta príjemcu podielov (či je miestom zdanenia Slovensko alebo zahraničie). Pri fyzických osobách je pri zdanení dividend dôležitý vzťah k ich platiteľovi, pretože fyzické osoby treba rozlišovať podľa toho, aký vzťah majú voči firme, prípadne družstvu, ktoré im dividendu vypláca. Dôležité je teda sledovať právne vzťahy medzi nimi, napríklad, či ide o majiteľa alebo konateľa firmy (napríklad eseročky), člena dozornej rady akciovky alebo člena družstva, prípadne či ide o zamestnanca, ktorý nemá žiadny obchodno-právny vzťah k firme/družstvu.

3. Percentá zdanenia podielov
Akým percentom sa zdaňujú podiely na zisku?
Pre zaujímavosť – daň z dividend sa u nás neplatila od roku 2004, odvtedy platilo pravidlo zdaňovania ziskov iba raz.
Momentálne sa však vraciame k systému spred spomínaného roka. Zisk dosiahnutý právnickou osobou sa tak zdaňuje na úrovni právnickej osoby sadzbou dane 21 percent a zároveň sa dividendy vyplatené z tohto zisku spoločníkom dodatočne zdaňujú sadzbou sedem percent alebo 35 percent. Veľkým nedostatkom tohto systému je, že daň z dividend postihne slovenských vlastníkov firiem, čo zásadne narúša atraktivitu nášho daňového systému, ktorý bol založený na princípe zdaniť ten istý príjem iba raz.

4. Definícia v zákone
Čo všetko patrí medzi zdaniteľné podiely na zisku?
Zákon o dani z príjmov definuje, ktoré príjmy sa zdaňujú. Zaraďujeme sem: 1. podiel na zisku, k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 12:50