StoryEditor

Ako si môžu seniori odlahčiť svoju peňaženku?

15.01.2018, 23:01
Autor:
vegveg
Dôchodky sa pomaly zvyšujú, ale je ešte veľa seniorov, ktorí nimi ledva pokrývajú náklady na život. Prinášame niekoľko tipov, kde a ako môžu využívať rôzne zľavy.

1. V Košiciach dôchodcom poskytujú zľavy na obedy. Výška príspevku na jeden obed v závislosti od priznaného dôchodku je 0,83 eura pri dôchodku do 300 eur a 0,66 eura pri dôchodku od 300,01 do 400,00 eur.

Košice ako jedno z mála miest vytvorilo podmienky na samostatné bývanie seniorov. Seniorom mesto prenajíma 682 malometrážnych bytov, ktoré sú majetkom mesta. Ide o jednoizbové a dvojizbové byty, lokalizované v mestskej časti Juh v blízkosti centra. Byty sú prideľované seniorom podľa schválených pravidiel - občan starší ako 55 rokov má v meste trvalý pobyt minimálne päť rokov pred podaním žiadosti, je poberateľom starobného, invalidného alebo výsluhového dôchodku a nebol vlastníkom ani nájomcom bytu ktorý predal, prípadne oň prišiel vlastným zavinením. 

Dôchodcovia môžu využiť aj prepravnú službu, ktorú v Košiciach poskytuje Stredisko sociálnej pomoci, nezisková organizácia HOMO HOMINI, Slovenský zväz telesne postihnutých, Košická organizácia vozíčkarov a Gréckokatolícka charita. Seniori odkázaní na pomoc 24 hodín denne majú možnosť využívať služby v pobytových zariadeniach, predovšetkým v zariadení pre seniorov na Garbiarskej ulici.

Na bezplatnú prepravu MHD majú nárok občania nad 68 rokov s trvalým pobytom v SR na základe osobitnej bezkontaktnej čipovej karty. Nárok na zľavnené cestovné majú poberatelia invalidných dôchodkov, ktorí majú percentuálny pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent, starobných dôchodkov, výsluhových dôchodkov po dosiahnutí veku 62 rokov, pokiaľ majú trvalý pobyt na území SR.

2. V Prešove majú seniori nárok na voľný lístok v prípade, ak majú trvalý pobyt v meste, sú držiteľmi preukazu s ťažkým zdravotným postihnutím - musia však spĺňať podmienky a dokladovať ku žiadosti jednotlivé prílohy a to: rozhodnutie z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny alebo komplexný posudok. Ich príjem nesmie byť vyšší ako 300 eur na osobu. Ak tieto doklady doložia a dôchodok nie je vyšší ako 300 eur, môžu si uplatniť nárok na osobitnú zľavu MHD v 1. tarifnom pásme.

Takisto môžu využívať zľavy na stravovanie prostredníctvom sociálnej služby v jedálni za podmienky, že majú v meste trvalý pobyt a sú poberateľmi starobného, invalidného dôchodku. Musia však mať uhradenú daň z nehnuteľnosti a poplatky za komunálny odpad. Treba vyplniť žiadosť o poskytovanie tejto sociálnej služby s priložením aktuálneho rozhodnutia sociálnej poisťovne o výške dôchodku žiadateľa ako aj spoločne posudzovaných osôb a priložiť aj doklad o úhrade nákladov spojených s bývaním za posledné tri mesiace.
 
3. Všetci klienti siete Sorea využívajú okrem zvýhodnených pobytov v kúpeľoch a hoteloch a dotovaných dovoleniek aj : 
- 50 percentnú zľavu na vstup do expozície miniatúr v Liptovskom Jáne
- 30 percentnú zľavu na vstup do zábavného parku Tricklandia v Starom Smokovci
- cenovo zvýhodnené vstupy do expozícii Liptovskej galérie, Galérie Kolomana Sokola v Lipt. Mikulasi a Dómu Jána Halu vo Važci
- 50 percentnú zľavu na vstup do Stanišovskej jaskyne v Liptovskom Jáne ( platí pre hotely SOREA v tejto lokalite, klienti z ostatných lokalít majú 33 percentnú zľavu).

01 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:34 - Feat.: - Title: Rekondičné pobyty prinesú viaceré novinky. Aké a kto má na ne nárok? 03 - Modified: 2024-01-31 12:58:57 - Feat.: - Title: Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou 04 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február 05 - Modified: 2024-01-29 12:22:08 - Feat.: - Title: Chrípková sezóna sa ešte nekončí. Pre seniorov môže byť obzvlášť nebezpečná
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:19