StoryEditor

Zdravotné odvody pre živnostníkov

15.01.2018, 23:00
Prvé zvýšené zaplatia SZČO, a teda aj živnostníci, 8. februára.

1. Samostatne zárobkovo činné osoby
Kto sa počíta ako samostatne zárobkovo činná osoba?
Živnostníci, daňoví poradcovia, audítori, autori, herci, umelci, športovci, lekári, znalci, tlmočníci, prekladatelia, advokáti, notári, finanční sprostredkovatelia, spoločníci, komplementári, samostatne hospodáriaci roľníci.


2. Ďalšie profesie
Kto ešte sa musí prihlásiť k plateniu zdravotných odvodov?
Ten, kto má poľnohospodársku výrobu vrátane hospodárenia v lesoch a na vodných plochách, je zapísaný do evidencie podľa osobitného predpisu a má oprávnenie prevádzkovať živnosť. Je spoločníkom verejnej obchodnej spoločnosti alebo komplementárom komanditnej spoločnosti. Ak vykonáva činnosti, ktoré nie sú živnosťou ani podnikaním – napríklad správcovia konkurzných podstát, sprostredkovatelia doplnkového dôchodkového sporenia. Prevádzkuje športovú činnosť zárobkovo, ale nie v pracovnom pomere, umeleckú činnosť alebo inú tvorivú činnosť – napríklad podľa zákona o vynálezoch, priemyselných vzoroch a zapisovacích návrhoch alebo činnosti podľa autorského zákona, obchodného zástupcu.


3. Dátum platenia
Platí pre všetkých rovnaký termín na zaplatenie?
Samostatne zárobkovo činné osoby musia platiť zdravotné poistenie odo dňa, keď sa nimi stanú, napríklad odo dňa ohlásenia živnosti. Novovzniknutí podnikatelia majú povinnosť platiť minimálne za seba ako fyzickú osobu. Poistenie zabezpečí, že pri úraze alebo ošetrení v zdravotníckych zariadeniach náklady na ošetrenie hradí zdravotná poisťovňa. Výnimkou sú tí, ktorí sú pri začiatku samostatnej zárobkovej činnosti súčasne aj napríklad študentmi, zamestnancami alebo dôchodcami. Zákon o zdravotnom poistení im umožňuje stanoviť si na začiatku výšku preddavku aj v nulovej výške.

4. Konkrétna suma
Od čoho sa odvíja výška preddavkov? Kto ju určuje?
Konkrétna suma zdravotných a sociálnych odvodov sa odvíja od vymeriavacieho základu. Jednoducho povedané, vymeriavací základ SZČO na zdravotné a sociálne poistenie platené od roku 2018 sa vypočíta takto: základ dane z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti za rok 2016 + poistné na zdravotné poiste...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-31 15:00:00 - Feat.: - Title: Prečo ženy dbajú na prevenciu viac ako muži? 02 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 03 - Modified: 2023-12-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Tipy na najnižšie odvody v roku 2024 04 - Modified: 2024-01-15 13:48:31 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo si prilepší o stámilióny. Prejedáme si budúcnosť, varuje analytik 05 - Modified: 2023-12-13 07:00:43 - Feat.: - Title: Vláda zvyšuje zdravotné odvody SZČO aj firmám. O koľko eur porastú živnostníkom?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:40