StoryEditor

Rasistické výroky zastavili popravu

15.01.2018, 21:42
Člen poroty sa čudoval, že čierni ľudia majú dušu. Odsúdený a preto odvolal.

Člen poroty mal hlasovať za trest smrti kvôli tmavej farbe pleti odsúdeného. Americký Najvyšší súd preto v pomere hlasov šesť ku trom zablokoval popravu väzňa Keitha Tharpa a nariadil federálnemu odvolaciemu súdu, aby túto námietku preskúmal. Tharpovi bol uložený najprísnejší trest v roku 1991 za vraždu svojej švagrinej. O sedem rokov neskôr získali jeho advokáti podpísané prísažné vyhlásenie jedného z členov poroty, Barnieho Gattieho, ktorý použil rasové urážky smerom k ľuďom čiernej pleti.

Divil sa, či majú dušu
Gattie v ňom okrem iného uviedol, že po štúdiu Biblie sa čudoval, či títo ľudia vôbec majú dušu. Väčšina sudcov sa zhodla, že na základe tohto zvláštneho vyhlásenia, ktoré Gattie nikdy nevzal späť, možno tvrdiť, že Tharpova rasová príslušnosť ovplyvnila jeho rozhodnutie hlasovať o vine obžalovaného. Clarence Thomas, jediný sudca tmavej pleti, sa s rozhodnutím súdu nestotožnil a predložil nesúhlasné stanovisko, ku ktorému sa pripojili ďalší dvaja sudcovia.

Ide o výnimočný prípad
Tharpe pri svojich pokusoch o odvolanie okrem iného tvrdil, že porotca bol zaujatý, a teda rozhodovať vôbec nemal. Procesne však takúto námietku po rozhodnutí podať nemožno. Súdy nižšieho stupňa teda odmietli posudzovať dôkaz o potenciálnej rasovej zaujatosti. Tharpe sa preto obrátil na federálny odvolací súd a žiadal, aby sa jeho prípad znovu otvoril a preskúmal. Ani ten však jeho návrhu nevyhovel. Až Najvyšší súd napokon vrátil prípad späť nižším inštanciám.

Vo svojom verdikte uznal, že predchádzajúce rozhodnutia súdov sú záväzné aj pre federálne súdy, ale len pokiaľ neexistujú jasné a presvedčivé dôkazy, ktoré by preukázali opak. A tým dôkazom je práve konkrétne vyhlásenie, ktoré je teraz potrebné zvážiť. „Sudcovia povedali, že ide o výnimočný, nezvyčajný pr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:06