Daňové riaditeľstvo SRArchív HN
StoryEditor

Pre firmy je najvyšší čas registrovať sa na webe Finančnej správy

16.01.2018, 23:01
Autor:
kokkok
Všetky firmy zapísané v obchodnom registri podávajú priznania k daniam už len elektronicky. Až dve tretiny si registráciu na elektronickú komunikáciu s Finančnou správou doteraz nevybavili.

Čas sa kráti, keďže termíny na podávanie dokumentov sa blížia.

„Zjavne si to nechávajú na poslednú chvíľu. Dokazujú to aj najnovšie čísla. Počas uplynulých štyroch týždňov sa na portáli Finančnej správy zaregistrovalo približne 18-tisíc, očakávali sme, že ich bude okolo 60-tisíc,“ upozornila Ivana Skokanová, hovorkyňa Finančnej správy. Opätovne preto upozorňuje právnické osoby, ktorých sa to týka, aby samotnú online registráciu neodkladali a zaregistrovali sa v dostatočnom predstihu pred tým, ako budú podávať akékoľvek dokumenty Finančnej správe v roku 2018. Povinnosť elektronického doručovania sa totiž vzťahuje na všetky podania.

Prvá je daň z motorových vozidiel
Už v januári niektoré firmy čaká veľmi dôležitý termín – termín na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel. Podávajú ho tí, ktorí používajú vozidlo evidované u nás na podnikanie. Právnické osoby zapísané v obchodnom registri, ale aj platitelia DPH, keďže sú povinní komunikovať s Finančnou správou už len elektronicky, ho musia podať výhradne elektronicky.

„Ak by právnická osoba podala toto daňové priznanie v papierovej forme, daňový úrad ho nebude akceptovať,“ upozorňuje Skokanová. Netýka sa to zatiaľ živnostníkov či iných samostatne zárobkovo činných osôb, ale ani právnických osôb, ktoré sa nezapisujú v obchodnom registri.

Prehľadne dostupné informácie na registráciu a autorizáciu používateľov elektronických služieb sú dostupné priamo na portáli Finančnej správy. Okrem textových manuálov sú tam aj videá s postupmi. K dispozícii sú aj opisy potenciálnych situácií, najčastejšie otázky a odpovede, rôzne odporúčania. Stačí len kliknúť na banner na hlavnej stránke portálu.

Predvyplnené formuláre
Finančná správa prišla navyše v roku 2018 s novinkou. Zabezpečila pre 129 944 daňových subjektov predvyplnené priznania k dani z firemných vozidiel. Ide o benefit pre tie obchodné spoločnosti, ktoré už v roku 2017 za zdaňovacie obdobie 2016 podali priznanie elektronicky.

„Predvyplnené priznania si nájdu priamo v časti prijaté dokumenty vo svojej osobnej internetovej zóne na portáli Finančnej správy. Dokument obsahuje všetky identifikačné údaje daňovníka, zdaňovacie obdobie, druh daňového priznania aj samotný výpočet dane,“ upozorňuje Skokanová. Aj takto vyplnené ich musí daňovník najskôr skontrolovať a následne, samozrejme, podať. A to aj za predpokladu, ak by predvyplnené daňové priznanie nijako neupravoval.

Kto môže podať papierové tlačivá
Živnostníci a ostatné subjekty, pre ktoré zatiaľ elektronická komunikácia nie je povinná, môžu priznanie k dani z motorových vozidiel doručiť aj osobne alebo poslať poštou na daňový úrad. Podáva sa na daňový úrad podľa trvalého pobytu fyzických osôb alebo podľa sídla právnických osôb. Potrebné je podať ho a zaplatiť daň najneskôr do 31. januára 2018.

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 19:02