StoryEditor

Štát ďalej sprísňuje „prelievanie“ peňazí

Počet osôb, ktorí majú od januára povinnosť viesť dokumentáciu pri kontrolovaných transakciách, opäť vzrástol. Tejto zmene podliehajú všetky ekonomicky a personálne prepojené osoby.

Transferové oceňovanie komplikuje podnikateľom život už tri roky a od januára ho štát opäť – pre doladenie s Bruselom – musí pritvrdiť. Znamená to, že obchody medzi prepojenými firmami či inými subjektmi a prelievanie ziskov medzi nimi – neraz s cieľom znížiť si daň – sú pod ešte väčšou kontrolou. Ďalší, najmä väčší, podnikatelia tak začnú viesť nevyhnutnú dokumentáciu. „Podnikateľ nielenže musí robiť transferovú dokumentáciu, ale musí ju stále aktualizovať. Nestačí ju raz napísať, dáta v nej musia byť aktuálne pre dané obdobie. Na výzvu ju musí do určitého dňa odovzdať, a ak tak nespraví, je pokuta,“ ilustruje situáciu audítor Michal Lažo.

Bič na daňové podvody
Od januára 2018 sa v transferovom oceňovaní rozširuje definícia závislých osôb. Kým po starom sa za závislé považovali právnické alebo fyzické osoby s právnym vzťahom medzi sebou, po novom sa zavádza pojem – takzvaný subjekt. Ako objasňuje poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska Jaroslava Lukačovičová, je to právne usporiadanie majetku a osôb, ktoré nemá právnu subjektivitu, môže teda ísť aj o iné právne usporiadanie. Také, ktoré vlastní alebo spravuje majetok. „Právne formy, ktoré skrývajú pojem subjekt, sú zaužívané hlavne v zahraničí,“ informuje ministerstvo financií. Sú to napríklad trusty, ktoré určujú ceny združeným podnikom, alebo partnershipy, kde aspoň dve osoby spoločne podnikajú a delia si zisk.


„Takéto usporiadania sa môžu vyskytovať aj na Slovensku, sú to napríklad združenia vytvorené pri konzorciách. Zámerom je vyhnúť sa takzvaným hybridným nesúladom, keď v jednej krajine sa tento subjekt považuje za daňovníka pre daň z príjmov, a v druhej nie,“ vysvetľuje tlačový odbor ministerstva financií.


Dokumentácia o transferovom oceňovaní má preukázať, že uplatnené ceny sa nelíšia od tých, ktoré by si firmy dohodli za porovnateľných okolností aj s inými firmami. Oblasť, ktorú naj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:23