StoryEditor

Transfery budú pod väčším drobnohľadom

Obchodovanie medzi firmami príbuzných. Presúvanie ziskov z eseročky do eseročky. Obchodné vzťahy medzi matkami a dcérami či vnučkami. To všetko sa dostáva pod drobnohľad daňových úradníkov. Detaily vysvetľujú odborníci z brandže aj experti z ministerstva financií.

1. Pojem subjekt
Aká je nová definícia závislých osôb?
V zákone o dani z príjmov platí od januára 2018 rozšírená definícia závislých osôb. Do konca minulého roku sa za závislú pokladala právnická alebo fyzická osoba, ktorá mala zákonom určené charakteristiky. Po novom sa za závislú osobu považuje aj takzvaný subjekt ako právne usporiadanie majetku alebo osôb, ktoré nemá právnu subjektivitu. Je to teda aj iné právne usporiadanie, ak vlastní alebo spravuje majetok. Takéto usporiadania sú zaužívané hlavne v zahraničí. Ide napríklad o trusty, ktoré určujú ceny združeným podnikom, alebo partnershipy, kde aspoň dve osoby spoločne podnikajú a delia si zisk.

2. Podiel na zisku
Čo vlastne vyžaduje úniová smernica, ktorá núti štáty prijať takéto tvrdšie opatrenia?
Vyplýva z nej potreba zadefinovať osoby, ktoré sú v rámci účtovníctva súčasťou konsolidovaného celku, ako závislé. Za takú sa považuje po novom aj osoba s najmenej 25-percentným podielom na zisku inej osoby alebo subjektu. Doteraz podiel na zisku nebol znakom závislosti, keďže hranica 25 percent sa skúmala iba z hľadiska podielu na základnom imaní a hlasovacích právach. Po novom pribudol aj pojem spoločného konania, keď osoba koná spoločne s inou osobou, ak ide o hlasovacie práva alebo základné imanie. V tomto prípade sa podiely osôb spočítajú – na porovnanie s hranicou 25 percent.

3. Účelovo založené firmy
Ktoré spoločnosti sa po prijatí novej legislatívy v tejto oblasti chápu ako prepojené?
Právne formy, ktoré skrývajú pojem subjekt, sú síce zaužívané viac v zahraničí, môžu sa však vyskytovať aj na Slovensku. Príkladom sú združenia pri konzorciách. Ide o účelovo založené spoločenstvo na jednorazový obchod alebo finančnú transakciu. Pravidlá transferových cien sa budú uplatňovať aj na transakcie s takýmito subjektmi. Zámerom je vyhnúť sa hybridným nesúladom, keď sa v jednej krajine subjekt pokladá za daňovníka pre daň z príjmov a v druhej nie.

4. Hranica 25 percent
Je nejaká zmena v podieloch osôb, ktoré tvoria spolu určitý väčší celok?
V prípade osôb, ktoré sú súčasťou konsolidovaného celku, nedochádza k významnej zmene v praxi, keďže tieto aj doteraz napĺňali charakteristiku závislej osob...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:10