StoryEditor

Spor so susedom riešte už v zárodku

17.01.2018, 23:05
Prekáža vám, že sused si vysadil stromy na hranici s vaším pozemkom. Znepríjemňujú vám život časté hádky. Treba zakročiť včas, radia experti z praxe.

Odpovedá Mojmír Plavec, advokát z advokátskej kancelárie Plavec & Partners

1. Hádky a útoky
Hádky u susedov končia aj fyzickými útokmi. Ako máme zakročiť?
Ak už došlo k fyzickému útoku, alebo hrozí fyzický útok, je určite potrebné privolať políciu. Zmierlivé vyriešenie takto eskalovaného sporu je skôr zriedkavé.

2. Zápach z dvora
Konflikty kvôli neporiadku na dvore, zápachu, neprimeranému hluku sú na dennom poriadku. Čo sa v takých prípadoch dá robiť?
Samotný Občiansky zákonník priamo ustanovuje, že sused by vás nemal nad mieru primeranú pomerom obťažovať nadmerným hlukom, prachom, dymom, zápachmi či odpadom. Ak v tom napriek upozorneniu pokračuje, je možné sa obrátiť na obec, políciu alebo súd. Na obci sa možno domáhať ochrany svojich práv, ak medzi občanmi došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu. Obec môže takýto zásah predbežne zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav. Týmto zásahom sa má urýchlene zabezpečiť poriadok a pokoj.

3. Nočné zábavy
V prípade, že sa spory vyhrotia, kedy je vhodné obrátiť sa na políciu?
Ak susedia porušujú napríklad nočný pokoj, narušujú občianske spolunažívanie alebo spôsobujú škodu na majetku. Pri priestupkoch proti verejnému poriadku, napríklad pri porušení nočného pokoja, môže policajt uložiť pokutu až do výšky sto eur. Pri priestupkoch proti občianskemu spolunažívaniu je oprávnený udeliť pokutu až do 99 eur, ak došlo k ublíženiu na zdraví z nedbanlivosti. Políciu je potrebné kontaktovať vždy, ak bol spáchaný trestný čin.

4. Neplatiči v bytovom dome
Čo môžu majitelia bytov podniknúť voči neplatičom v bytovom dome?
Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov dal správcom bytových domov možnosť zverejňovania mena a priezviska neplatičov, ktorí majú nedoplatky najmenej 500 eur. Zverejňuje sa na mieste obvyklom na oznamovanie informácií v dome. Viacerí správcovia už možnosť zverejňovania neplatičov využili. Vytvára sa tak sociálny tlak, ktorý ich bude motivovať, aby si svoje záväzky plnili. Zákon taktiež na zabezpečenie pohľadávok týkajúcich sa by...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-06-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Brutálne popravil svojich susedov. Ich 18-ročný syn sa mal obnažovať pred jeho deťmi 04 - Modified: 2023-05-25 14:11:22 - Feat.: - Title: Kto stojí za masakrom drevín? V Karlovke úraduje stromový fantóm, mesto žiada o pomoc s identifikáciou 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:44