StoryEditor

Ako bez chýb zdaníte firemné vozidlá

21.01.2018, 23:00
Využívali ste vlani pri podnikaní vozidlo? Nezabudnite ho zdaniť. Termín – koniec januára je nielen pre podanie priznania, ale aj na zaplatenie dane. Pokiaľ ide o firmy zapísané v obchodnom registri, tie už musia podávať toto priznanie len elektronicky.

Všetci, ktorí už komunikujú s Finančnou správou elektronicky, dostali do elektronických schránok začiatkom januára aj predvyplnené tlačivá. „Tieto predvyplnené daňové priznania nie sú záväzné, majú len informatívny charakter,“ informuje Beáta Uhrínová z Centra podpory pre dane Finančnej správy. Presný postup, ako tlačivo načítať, stiahnuť do elektronickej podoby, je zverejnený na portáli Finančnej správy v časti dane a clá. Tam si nájdete aj informáciu k predvyplnenému priznaniu.

Zvýhodnené sadzby
Podľa platnej legislatívy nezáleží na tom, v ktorom kraji používate vozidlo na podnikanie. Sadzba je rovnaká. Jej výška však variuje podľa veku vozidla a emisií. Výhodnejšia je pri novších a ekologickejších vozidlách. Vyššie percento zníženia ročnej sadzby dane totiž prináša aj väčšie úspory na dani. „V prípade financovania vozidiel na operatívny lízing, kde sa obmieňajú autá, obvykle po troch až štyroch rokoch, sa podnikateľovi premieta nižšia daň aj do nižších platieb operatívneho lízingu,“ vysvetľuje Ladislava Pozdechová, vedúca účtovného oddelenia z Business Lease Slovakia. V prípade ekologických vozidiel je zvýhodnenie ešte vyššie. Napríklad pri hybridných vozidlách a vozidlách na plynový a vodíkový pohon si podnikateľ sadzbu zníži navyše ešte o 50 percent a v prípade vozidiel, ktorých jediným zdrojom je elektrina, je sadzba dane nulová.

S pribúdajúcim vekom auta sa však sadzba zvyšuje. Napríklad pri 10- až 13-ročných vozidlách je sadzba najskôr stopercentná a neskôr sa začne zvyšovať. „V prípade operatívneho lízingu ako nájomca neplatíte žiadnu daň, ale nižšia daň sa vám automaticky premieta do nižších mesačných platieb operatívneho lízingu,“ konštatuje Pozdechová.

Tlačivo a sadzby bez zmeny
Tlačivá na podávanie priznaní sa nemenili, sú tie isté ako minulý rok. Nemeni...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 03 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 04 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní 05 - Modified: 2024-03-23 14:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak ste zistili chybu po podaní daňového tlačiva? Nie všetci majú nárok na opravu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:38