Dreamstime
StoryEditor

Urobte si jasno: ako je to s poistením na slovenskej lyžovačke

24.01.2018, 23:01
Autor:
(msa)(msa)
Z malej nehody pri zimnej turistike alebo lyžovačke sa v horskom teréne môže stať veľký a drahý problém. Ak nemáte vhodnú poistku, záchranárov si zaplatíte z vlastného.

 Úrazov na horách v zime pribúda. A nie sú to len horolezci, ktorí zamestnávajú Horskú záchrannú službu. Lyžiari a turisti potrebujú pomoc na oficiálnych zjazdovkách a chodníkoch, ale často aj mimo nich. Záchranné akcie sú neraz technicky aj personálne náročné. Aby ste si nechcený „výlet“ vrtuľníkom nemuseli zaplatiť v hotovosti, mali by ste mať jasno, kedy a aké poistenie do hôr potrebujete. Mali by ste poznať odpovede na nasledujúce otázky: Potrebujem ešte osobitné poistenie zásahu Horskej služby, takzvané poistenie na hory, ak mám platný lyžiarsky lístok? Mám na platobnej karte celoročné poistenie, musím sa ešte osobitne poistiť do slovenských hôr, alebo je to zbytočné vyhadzovanie peňazí?

Na Slovensku záchranárov platíme „z vlastného“ od roku 2006
„Pri pohybe v horách sa aj z malého úrazu, ako je vyvrtnutý členok pri zimnej turistike či podvrtnuté koleno pri lyžovaní či snoubordovaní, môže stať veľký problém, s ktorým sa bez pomoci záchranárov nedostanete späť do civilizácie. Pomoc záchranárov však nie je zadarmo, od 1. júla 2006 je totiž každý, koho Horská služba zachraňuje alebo pátra po ňom v horskej oblasti, povinný uhradiť všetky náklady. Táto povinnosť neplatí pre deti do 18 rokov a tiež osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony,“ vysvetľuje situáciu finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Poistenie turisti podceňujú
Počet záchranných akcií v horách dramaticky rastie. Napríklad počas posledných vianočných sviatkov zasahovali záchranári v horách trikrát častejšie v porovnaní s rokom 2014. Navyše podľa vyjadrení šéfa Horskej záchrannej služby Jozefa Janigu turisti poistenie podceňujú. Približne každý tretí „zachraňovaný“ nemá poistenie. "V posledných rokoch sa zvyšuje počet úrazov, pri ktorých neboli návštevníci poistení, to zvýšenie robí zhruba šesť percent z celkového počtu zásahov.“ Priemerný zásah horskej služby bez použitia leteckej techniky stojí okolo 350 eur, akcia s pomocou vrtuľníka sa však vyšplhá priemerne na vyše 4 500 eur. Horská záchranná služba vystavuje po zásahu faktúru. Ak človek nemá poistenie, nasleduje vymáhanie dlžnej sumy. „Už jediná rozsiahlejšia záchranná akcia aj s nasadením vrtuľníka môže človeka dostať do dlhov. Preto je lepšie sa poistiť vždy, keď sa pohybujete v zime na horách. Poistenie je cenovo dostupné pre každého, začína od eura na deň. Kľúčové však je, aby ste si vybrali správne poistenie podľa plánovanej aktivity na horách,“ vysvetľuje Marian Búlik.

Ako sa poistiť
Existujú dva typy poistenia na hory podľa druhu aktivity. Základný typ stačí, ak robíte turistiku v horách len po značkovaných chodníkoch, sánkujete sa, bežkujete, lyžujete a snoubordujete na vyznačených tratiach. Jeho cena je v priemere približne jedno euro na deň. Vyšší balík potrebujete, ak športujete mimo vyznačených tratí, alebo  sa venujete iným športom, ktoré poisťovne pokladajú za rizikové. Medzi tie patria zo zimných športov lezenie ľadopádov, freeskiing, heliskiing či skitouring. Vyšší balík stojí v priemere 2,50 eura na deň.
Poistenie na hory kryje technické náklady na pátranie a záchranu v prípade, že zablúdite, uviaznete v ťažkom teréne alebo sa zraníte. Poistenie platí v deviatich slovenských pohoriach, kde hliadkuje Horská služba. Ak sa zraníte v inom pohorí, riešia vašu záchranu po telefonáte na číslo 112 záchranárske zložky, ktorých zásah neplatíte.


Poistenie na hory platí vo všetkých horských oblastiach na Slovensku, kde hliadkuje Horská služba:
• Belianske Tatry
• Malá Fatra
• Nízke Tatry
• Pieniny
• Stredné Beskydy
• Slovenský raj
• Veľká Fatra
• Vysoké Tatry
• Západné Tatry

V cene skipasu je aj poistenie na hory. Ale je lepšie poistiť sa aj individuálne
Podľa zákona musí každý správca zjazdovky na Slovensku zabezpečiť záchranu klienta na zjazdovkách na svoje náklady. To sa však vzťahuje výlučne na vyznačené zjazdovky. Ak vám príde zle medzi parkoviskom a zjazdovkou alebo sa zraníte 100 metrov od zjazdovky či pri prechádzke, je zásah Horskej služby spoplatnený. Zásah od miesta, kam sa dostane sanitka, už potom kryje vaše zdravotné poistenie. „Aby ste neriskovali zbytočné náklady v stovkách eur, odporúčam poistiť sa na hory aj v prípade, že plánujete využívať len oficiálne zjazdovky,“ odporúča M. Búlik.

Cestovné poistenie na platobnej karte nestačí
Ak máte celoročné cestovné poistenie k platobnej karte, je dobré preveriť si pred lyžovačkou, či kryje aj poistenie na hory. Rozsah poistenia sa od karty ku karte výrazne líši, vo väčšine prípadov však slovenské hory zahrnuté nie sú. Pri rizikových športoch je takmer isté, že celoročné poistenie vás nekryje a treba sa poistiť osobitne.

Ako sa dajú poistiť lyže proti krádeži
Žiadna poisťovňa nepoisťuje vybavenie, ktoré leží niekde nechránene, napríklad lyže odložené pred bufetom. Ak vám však výstroj ukradnú zo zamknutej lyžiarne alebo z truhly na aute, poistenie vám pomôže nahradiť škodu. Poistenie batožiny kryje krádež či poškodenie osobných vecí, cenností, elektroniky a športového vybavenia. Pri „vylomenej lyžiarni“ pracuje poisťovňa s celým poistným limitom (zvyčajne 1 000 eur), pri krádeži z auta, alebo z truhly na streche väčšinou s tretinovým. Dôvodom je objektívne nižšia ochrana zabezpečenia v aute. Podmienkou je samozrejme preukázateľné poškodenie. Poistenie stojí približne euro na deň.

Čo kryje poistenie nákladov na zásah Horskej záchrannej služby?
• vyhľadávanie a vyslobodzovanie v tiesni, poskytovanie prvej pomoci
• prepravu k najbližšiemu dopravnému prostriedku zdravotníckeho zariadenia
• prepravu z horskej oblasti do zdravotníckeho resp. ubytovacieho zariadenia
• prepravu osoby v tiesni po zemi aj letecky
• v najtragickejšom prípade aj prevoz telesných pozostatkov

Zdroj: zákon č. 567/2005 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 544/2002 Z. z. o Horskej záchrannej službe

01 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-03-07 15:01:30 - Feat.: - Title: Klimatológovia: Zima bola nadpriemerne teplá, všetky tri mesiace padli rekordy 04 - Modified: 2024-02-20 13:00:00 - Feat.: - Title: Ako čo najrýchlejšie vykúriť auto v zime? Mnohí vodiči robia stále základnú chybu 05 - Modified: 2024-02-19 14:19:58 - Feat.: - Title: Zima na Slovensku ide do finále. Ako budú vyzerať jej posledné dni a na aké počasie sa musíš pripraviť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 12:46