StoryEditor

Sudca nesmie urážať ani ponižovať

29.01.2018, 23:00
Stručný etický kódex sa stal nástrojom na šikanózne disciplinárne stíhania sudcov za údajné porušenie etiky, hovorí sudkyňa Najvyššieho súdu SR Elena Berthotyová.

Koncom roku 2017 schválila Súdna rada vytvorenie päťčlennej etickej komisie. Z akého dôvodu vznikla?
Táto etická komisia vznikla z podnetu ministerky spravodlivosti, ktorá sa obrátila na Súdnu radu s požiadavkou, aby vyložila konkrétne ustanovenie Zásad sudcovskej etiky, ktoré okrem iného hovorí o tom, že sudca sa má vyhýbať nevhodnému správaniu, ako aj takému, ktoré vzbudzuje dojem nevhodnosti. Pani ministerka sa v nadväznosti na konkrétne výroky konkrétneho sudcu Najvyššieho súdu pýta, čo máme rozumieť pod pojmom nevhodné správanie.

Ide teda o ad hoc komisiu.
Áno, je to komisia vytvorená pre tento prípad. Verím, že v budúcnosti bude zriadená aj stála etická komisia.

V čom by spočíval jej význam?
Mala by interpretovať jednotlivé ustanovenia etického kódexu s cieľom zabezpečiť jednotný výklad týchto pravidiel. Ten by mohol byť akýmsi návodom aj pre disciplinárne senáty pre prípad, že sa budú zaoberať porušením etických pravidiel sudcov. Keď sa napokon etická komisia dohodne na nejakom výklade, v konečnom dôsledku bude aj tak o ňom rozhodovať Súdna rada. Väčšinou hlasov rozhodne či sa takéto stanovisko prijme alebo nie a to by malo byť do budúcnosti v podstate záväzné a stane sa súčasťou nášho etického kódexu.

Ako fungujú etické komisie?
Etická komisia je mravným strážcom etického správania sa sudcov. V USA, Kanade či Francúzsku existuje dlhoročná tradícia etických kódexov a týchto etických komisií. Odpovedajú na otázky konkrétnych sudcov, ak majú určitú etickú dilemu. Napríklad sudca v štáte Florida sa pýtal etickej komisie či je vhodné, aby si medzi priateľov na Facebooku pridal aj advokáta, ktorý vystupuje v konkrétnom spore, ktorý sudca rozhoduje. Etická komisia odpovedala, že nie. Takéto výkladové pravidlo sa potom zverejní a stane sa ako keby súčasťou etického kódexu. Sudcovia sa majú do budúcna podľa neho správať.

Identitu sudcu, ktorý žiada komisiu o stanovisko je možné utajiť?
V Kanade platí, že konkrétny sudca sa môže obrátiť na ktoréhokoľvek člena etickej komisie s otázkou, ten jeho meno nezverejní, ak si to sudca nepraje. Pokiaľ je väčšinou hlasov prijatý nejaký výklad a odpoveď na danú otázku a sudca sa následne správa v súlade s týmto výkladom, už nemôže byť disciplinárne stíhaný. Môže sa napríklad dopredu spýtať či je vhodné, aby sa zúčastnil nejakého podujatia, kde budú prítomní aj advokáti, s ktorými prebieha nejaký spor, alebo eventuálne hrozí, že bude prebiehať spor a s týmito advokátmi sa tam stretne. Etická komisia tak dáva návod na to, ako sa má sudca správať, aby sa nedopustil etického prešľapu.

Presadzovali ste, aby členmi etickej komisie mohli byť aj ľudia mimo justičného prostredia. Prečo?
Súčasný etický kódex bol prijatý v stručnejšej podobe a nedáva odpovede na všetky otázky. Navrhovala som, aby členmi tejto komisie boli aj autority z mimojustičného prostredia, ktoré sa buď etikou zaoberajú alebo sú to osoby, ktoré svojím životným príbeh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 03:50