Dreamstime
StoryEditor

Päť najzaujímavejších noviniek v daniach 2018

03.02.2018, 23:01
Autor:
zdzzdz
Ruší sa daňová licencia a paušálne poplatky môžu priniesť úsporu. V roku 2018 opäť prichádza k zmenám v daniach. Prinášame vám tie najdôležitejšie z nich.

1. Daňová licencia
Minimálna daň pre právnické osoby sa už v roku 2018 nemusí platiť. Daňové licencie sú na rok 2018 zrušené. Daňovník so zdaňovacím obdobím hospodársky rok nebude platiť daňovú licenciu až v zdaňovacom období hospodárskeho roku, ktoré sa začne najskôr od 1. januára 2018.

Za zdaňovacie obdobie roku 2017 musí ešte príslušnú daňovú licenciu uhradiť bez ohľadu na to, či je alebo nie je platcom dane z pridanej hodnoty.

Zároveň bude možné započítať si zaplatenú licenciu zo zdaňovacích období končiacich sa v rokoch 2015 až 2017 v zdaňovacích obdobiach 2018 až 2020 a zaplatenú licenciu zo zdaňovacích období v rokoch 2016 až 2018 v obdobiach končiacich sa počas rokov 2019 až 2021. Podnikateľ však musí mať na tieto účely dostatočný zisk.

2. Paušálne výdavky živnostníkov
Po novom nastali zmeny v paušálnych poplatkoch pre živnostníkov. Mesačný limit paušálnych výdavkov v sume 420 eur sa zrušil a naposledy sa uplatňoval vo vlaňajších daňových priznaniach. Paušálne výdavky v rámci živnosti stúpli zo 40 na 60 percent úhrnu príjmov.

Zmena v nich môže u niektorých živnostníkov priniesť úspory na odvodoch do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Tie sa totiž počítajú zo sumy, ktorá je viazaná na základ dane z príjmov.

Výška paušálnych výdavkov ovplyvňuje spomínaný základ, preto vďaka nárastu výdavkov základ klesne a v niektorých prípadoch to spôsobí zníženie odvodov. Zvýšil sa tiež ročný limit sumy pre paušálne výdavky z predchádzajúcich 5 040 eur na 20-tisíc eur.

3. Termíny elektronickej komunikácie
Prvýkrát musia živnostníci a samostatne zárobkovo činné osoby začať elektronicky komunikovať až po 1. júli 2018. Táto skupina zahŕňa živnostníkov, samostatne podnikajúcich farmárov, finančných poradcov, lekárov, advokátov, architektov, stavebných inžinierov, geodetov a podobne.

Podmienkou je podnikať podľa Obchodného zákonníka a zároveň byť registrovaný na daň z príjmov. Ak by však niekto na daň z príjmov registrovaný bol, ale nepodnikal by podľa Obchodného zákonníka, takýto podnikateľ nebude mať povinnosť od 1. júla doručovať priznanie elektronicky.

4. Odklad daňového priznania
Po starom sa priznanie dalo odložiť o tri alebo šesť mesiacov akýmkoľvek listom zaslaným na daňový úrad. Keďže nebola zvolená jednotná forma, ako by mal takýto list alebo oznam vyzerať, prichádzajúce papiere boli rôzne, a preto ich nemohli daňoví úradníci spracúvať automatizovane.

Aby sa na úradoch zjednodušila vykonávaná agenda, od januára sa na predĺženie lehoty na podanie priznania zaviedol povinný formulár. Ten sa musí využiť už aj pri odklade priznania za rok 2017. Zmena sa týka všetkých, teda živnostníkov, eseročiek, akcioviek aj občanov.

5. Kúpeľný pobyt
Zamestnanci a živnostníci si môžu znížiť dane novou nezdaniteľnou sumou v daňovom priznaní za rok 2018. Nárok na to budú mať, ak využijú služby kúpeľov a budú mať o tom doklad. Následne si tak živnostník bude môcť znížiť základ dane o 50 eur, čím mu vznikne úspora na dani 9,50 eura.

Občan si môže toto zníženie uplatniť aj na manžela, manželku alebo svoje deti. Čiže ak by napríklad absolvovala pobyt v kúpeľoch rodina s dvoma deťmi, jeden z rodičov by si mohol znížiť základ dane o 200 eur, čo predstavuje 50 eur za osobu. Daň by sa mu tak znížila o 38 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:03