StoryEditor

Začína sa kampaň za zdravé pracovisko

13.07.2006, 00:00

Poskytnúť zamestnávateľom i zamestnancom ľahký prístup k informáciám o možnosti skvalitnenia pracovného prostredia je cieľom kampane "Iniciatíva za zdravé pracovisko" ("The Healthy Workplace Initiative -- HWI"). Prichádza s ňou Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Uvedomuje si totiž, že výkonnosť a úspešnosť podniku závisí od bezpečnosti a zdravotných podmienok pracoviska.
Iniciatíva sa začala 30. júna a potrvá až do začiatku novembra. Zapojí sa do nej Česká republika, Cyprus, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Poľsko, Slovensko, Slovinsko, Bulharsko a Rumunsko.
Kampaň je v súlade s úsilím agentúry vybudovať v Európe istý štandard kultúry pri prevencii a zaistení bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Pripravuje pre podniky praktickú Príručku pre vyhodnocovanie rizík pre podniky. Prakticky vypracovaný hodnotiaci zoznam umožní rýchlo a poľahky zhodnotiť jestvujúci stav pracovného prostredia v podniku podľa potrieb príslušného sektora.
Okrem toho sa v najnovších členských štátoch únie, ako aj v dvoch prístupových krajinách -- Bulharsku a Rumunsku, uskutoční tridsaťšesť bezplatných seminárov. Zamestnávatelia a zamestnanci sa môžu na semináre bezplatne prihlásiť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Semináre budú prispôsobené špecifikám malých a stredných podnikov. Špičkoví odborníci sa podelia o skúsenosti s budovaním zdravého pracoviska.
Počas svojho prejavu na prvom seminári vo Varšave Hans-Horst Konkolewsky, riaditeľ Európskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, uviedol: "Malé podniky sú významnými ťahúňmi európskej ekonomiky a zamestnávajú tri štvrtiny pracovných síl. Žiaľ, hodne trpia nadpriemerným výskytom pracovných úrazov či výskytom chorôb z povolania. Naše posolstvo pre menšie podniky v 12 krajinách zapojených do kampane znie jasne: zahrnutie bezpečnosti a ochrany zdravia medzi zásadné otázky podnikovej stratégie nielenže dokáže znížením úrazovosti či ohrozenia zdravia zredukovať s tým spojené náklady, ale povedie aj k skvalitneniu práce a k zvýšeniu výkonu."
Praktické tipy, ako to dosiahnuť, vrátane nástrojov na vyhodnocovanie rizík špecifických pre rôzne sektory, sú dostupné na tematickej mnohojazyčnej webovej stránke http://hwi.osha.europa.eu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 21:30