StoryEditor

Časť príjmu z prenájmu bytu si pár môže odpísať

15.02.2018, 23:00
V prípade, ak ste prenajímali s partnerom minulý rok spoločnú nehnuteľnosť, HN vám prinášajú užitočné rady, ako byt či dom správne zdaniť.

Legislatíva nedáva veľa možností, ako ušetriť na daniach. Jedna z výnimiek sa však týka zdaňovania príjmu z prenájmu nehnuteľnosti, ktorá je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Zárobok z prenájmu si manželia môžu rozdeliť rovnakým dielom alebo v inom dohodnutom pomere, ktorý je pre nich výhodnejší. Ak prenajímajú spoločnú nehnuteľnosť, príjem, ktorý im z toho vyjde, si môžu rozdeliť a takto sa vyhnúť plateniu dane. „Ak teda manželia prenajímanú nehnuteľnosť v bezpodielovom spoluvlastníctve a príjmy z prenájmu si delia, každý z nich má nárok na uplatnenie si oslobodenia vo výške 500 eur,“ vysvetľuje partner poradenskej spoločnosti Accace Peter Pašek. Pokračuje, že ak teda manželia majú príjem z prenájmu bytu, každý z nich si môže zahrnúť do priznania len tú sumu, ktorá presiahne päť „stovák“. V takom prípade si však v tom istom pomere musia rozdeliť aj výdavky, ktoré si nárokujú.


Výdavky z prenájmu nehnuteľnosti
Výdavky, ktoré sú spojené s prenájmom nehnuteľnosti, sú napríklad účty za internet či televíziu. „Poplatok za internet si môže dať daňovník do výdavkov aj v prípade, že prenajímanú nehnuteľnosť nemá zaradenú do obchodného majetku,“ vysvetľuje Veronika Solíková, konateľka Účtovnej jednotky. Do daňových výdavkov môžete zahrnúť aj odmenu advokátovi za právne poradenstvo a vypracovanie nájomnej zmluvy alebo odmenu daňovému poradcovi. Ak sa spoločne s bytom prenajíma aj iný hnuteľný majetok, napríklad spotrebiče, nábytok, je možné do daňových výdavkov zahrnúť aj nákup tohto majetku.


Predaj bytu či domu
Podobne ako v prípade prenajímania možno aj príjmy z predaja nehnuteľnosti rozdeliť. Je l...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:58