StoryEditor

Živnostníci, svoje dane legálne optimalizujte

18.02.2018, 23:00
Živnostníci a samostatne zárobkovo činné osoby majú niekoľko možností, ako si legálne optimalizovať výšku dane, ktorú zaplatia štátu. Daňoví poradcovia a účtovníci zosumarizovali 20 tipov, ako ušetriť čo najviac a neurobiť pri priznaní chybu.

Jaroslava Lukačovičová, daňová poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska 
1. Paušálne výdavky
Čo môže pomôcť na poslednú chvíľu optimalizovať daň? Základom je na konci roka, respektíve začiatku nového roku, keď už živnostník vie, koľko príjmov za prechádzajúci rok v skutočnosti mal, všetko poriadne prepočítať. Teda či reálne výdavky, ku ktorým má za celý rok doklady, nie sú náhodou nižšie než suma výdavkov, ktorú by dosiahol v prípade, že by uplatnil 60 percent paušálnych výdavkov a uhradené odvody. Na toto rozhodnutie má presne čas v týchto dňoch, keď si môže vybrať, ktorý spôsob uplatnenia výdavkov je pre neho výhodnejší. Skutočnosť, pre ktorý spôsob sa rozhodol, nemusí oznamovať daňovému úradu ani inej inštitúcii, vyznačí to priamo v tlačive daňového priznania. Suma príjmov, pri ktorej možno využiť maximálne paušálne výdavky vo výške 20-tisíc eur, je 33-tisíc eur.

Miroslav Gandžala, účtovná spoločnosť Agrico, Závadka nad Hronom 
2. Žiadny mesačný limit
Ďalšou výhodou „nových“ paušálnych výdavkov je, že sumu 20-tisíc eur si môžete uplatniť, ak ste v roku 2017 podnikali aj jeden mesiac. Neexistuje mesačný limit, ako to bolo v roku 2016, kde ste si mesačne mohli uplatniť maximálne 420 eur.

Peter Pašek, Managing Director, Accace 
3. Daňová evidencia vs účtovníctvo
Daňovníci s príjmami z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu a z použitia diela a umeleckého výkonu môžu s cieľom uplatňovania preukázateľných výdavkov k zdaniteľným príjmom viesť účtovníctvo, respektíve daňovú evidenciu. V tejto súvislosti treba upozorniť, že táto forma nemá dosah na výšku uplatniteľných daňových výdavkov. Treba však brať na vedomie, že výhodou daňovej evidencie je to, že neexistuje riziko vyrubenia pokuty za nesprávne vedenie účtovníctva, respektíve zostavenie závierky.

Peter Pašek, Managing Director, Accace 
4. Stravovanie ako výdavok
Daňovníci s príjmami z podnikania alebo z inej samostatne zárobkovej činnosti si môžu znížiť základ dane o stravné. To je vo výške 4,50 eura za každý odpracovaný deň. Podmienkou je, že im súčasne nevzniká nárok na stravovanie podľa zákona o cestovných náhradách pri práci mimo miesta ich pravidelného výkonu činnosti. Ďalšia podmienka je, aby okrem podnikania či inej samostatnej zárobkovej činnosti nerobili súčasne aj závislú činnosť a v súvislosti s ňou im vzniká nárok na príspevok na ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:07