StoryEditor

Výšku daní si môžete manažovať

Optimalizovať dane v medziach zákona vám umožní ušetriť financie. Odborníci z oblasti daní a účtovníctva vám poradia, ako na to.

Radí Jaroslava Lukačovičová, daňová poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska


Paušálne výdavky
Čo mi môže pomôcť optimalizovať na poslednú chvíľu daň?
Základom je na konci roka, respektíve začiatku nového roku, keď už živnostník vie, koľko príjmov za prechádzajúci rok v skutočnosti mal, všetko poriadne prepočítať. Teda či reálne výdavky, ku ktorým má za celý rok doklady, nie sú náhodou nižšie než suma výdavkov, ktorú by dosiahol v prípade, že by uplatnil 60 percent paušálnych výdavkov a uhradené odvody. Na toto rozhodnutie má presne čas v týchto dňoch, keď si môže vybrať, ktorý spôsob uplatnenia výdavkov je pre neho výhodnejší. Skutočnosť, pre ktorý spôsob sa rozhodol, nemusí oznamovať daňovému úradu ani inej inštitúcii, vyznačí to priamo v tlačive daňového priznania. Suma príjmov, pri ktorej možno využiť maximálne paušálne výdavky vo výške 20-tisíc eur, je 33-tisíc eur.

Finančná správa

Dieťa a daňový bonus
Žijem s priateľom ako druh a družka, pričom mám dieťa z predchádzajúceho vzťahu a mám aj spoločné dieťa s terajším priateľom. Môže si priateľ uplatniť daňový bonus na obe deti, keďže nemám žiaden príjem?
Váš druh si môže uplatniť daňový bonus iba na spoločné dieťa, ktoré je jeho vlastné. Na druhé dieťa vášmu priateľovi, ktorý nie je jeho otcom, nárok na bonus v tomto prípade nevzniká.

Uplatnenie nároku
Syn vlani opakoval tretí ročník vysokoškolského štúdia prvého stupňa, bakalársky študijný program. Mám nárok na daňový bonus aj počas roka, v ktorom dieťa opakuje ročník?
Otec dieťaťa má nárok na daňový bonus aj počas opakovania ročníka vysokoškolského štúdia. Dodržanie štandardnej dĺžky štúdia od 1. februára 2014 už nie je podmienkou na uplatnenie nároku na daňový bonus.

Odpis pohľadávky
Vlani som dostal rozhodnutie súdu, podľa ktorého na moju pohľadávku zaúčtovanú do výnosov a zahrnutú do zdaniteľných príjmov v roku 2014 v hodnote 500 eur súd exekúciu zastavil. Podľa tohto ustanovenia súd exekúciu zastaví z dôvodu, že zaniklo právo ňou priznané. Je odpis takejto pohľadávky daňovým výdavkom?
Odpis pohľadávky v roku 2017 je daňovým výdavkom na základe právoplatného rozhodnutia súdu o zastavení exekúcie, pretože pohľadávka bola v čase vzniku zahrnutá do zdaniteľných príjmov.

Možnosť zahrnutia do odpisov
Môžeme zahrnúť do daňových výdavkov odpis pohľadávky, ak je exekúc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:07