dreamstime
StoryEditor

Šesť rád, ako sa nestať dlžníkom Sociálnej poisťovne

03.03.2018, 23:01
Autor:
zdzzdz
Dlh voči poisťovni je nepríjemná záležitosť. Ak ju podceníte alebo zanedbáte, môže prísť aj exekúcia. Aby ste sa takejto situácii vyhli, treba dodržiavať nasledujúce pravidlá.

1. Musíte vedieť, kedy máte platiť poistné
Zamestnanec a zamestnávateľ na základe pracovnej zmluvy, dohody o práci alebo dohody o zaradení do aktívnych záloh počas pravidelného cvičenia alebo plnenia úloh ozbrojených síl Slovenskej republiky majú povinnosť platiť poistné od prvého dňa výkonu práce.

Samostatne zárobkovo činná osoba musí platiť sociálne poistenie od 1. júla kalendárneho roka, ak mala za minulý rok príjem z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu.

Ak bola predĺžená lehota na podanie priznania za minulý rok, je potrebné platiť poistenie od 1. októbra kalendárneho roka. K 1. júlu a 1. októbru 2017 je hraničná suma základu 5 298 eur a k 1. júlu a 1. októbru 2018 je to 5 472 eur.

A povinnosť platiť poistné vzniká tejto osobe aj opätovným nadobudnutím právneho postavenia samostatne zárobkovo činnej osoby, keď sa dosiahnu uvedené hranice. Dobrovoľne poistená osoba musí platiť poistenie v období, v ktorom je naň prihlásená.

„Odvádzatelia poistného sú povinní plniť prihlasovacie, odhlasovacie a oznamovacie povinnosti voči Sociálnej poisťovni v zákonných lehotách na predpísaných tlačivách. Za ich neplnenie hrozí pokuta,“ informuje Sociálna poisťovňa.

2. Je potrebné, aby ste správne vypočítali sumu poistného
Vymeriavací základ zamestnanca je príjem zo závislej činnosti okrem príjmov, ktoré nie sú predmetom dane alebo sú od nej oslobodené, príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré platí za zamestnanca zamestnávateľ.

Vymeriavací základ je aj podiel na zisku vyplatený obchodnou spoločnosťou alebo družstvom, aj keď zamestnanec nemá účasť na základnom imaní tejto spoločnosti alebo družstva.

Pri vymeriavacom základe samostatne zárobkovo činnej osoby oznamuje Sociálna poisťovňa vznik povinného nemocenského a dôchodkového poistenia, vymeriavací základ, výšku poistného, dátum jeho splatnosti a údaje o úhrade.

Poisťovňa je povinná oznámiť všetko v lehote 20 dní od vzniku povinného poistenia. Ak tak poisťovňa neurobí, odporúčame, aby ju táto osoba sama kontaktovala.

Zahraničné samostatne zárobkovo činné osoby, na ktoré sa vzťahujú slovenské právne predpisy, musia oznamovať výšku svojich príjmov a výdavkov do ôsmich dní od určenia príslušnosti k Slovenskej republike a v bežnom roku najneskôr do 31. mája kalendárneho roku za predchádzajúci kalendárny rok.

Zároveň majú povinnosť oznamovať vznik a zánik oprávnenia na výkon samostatnej zárobkovej činnosti do ôsmich dní a čestne vyhlásiť začatie a skončenie výkonu zárobkovej činnosti, ktorá sa vykonáva bez oprávnenia.

Dobrovoľne poistená osoba si určuje svoj vymeriavací základ sama v rozmedzí minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu. Vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nadol. Jednotlivé sumy poistného sa určia z vymeriavacieho základu podľa jeho jednotlivých sadzieb poistného a zaokrúhľujú sa na najbližší eurocent nadol.

Ak odvádzateľ uhrádza nesprávnu nižšiu sumu poistného, Sociálna poisťovňa mu predpíše penále vo výške 0,05 percenta z dlžnej sumy za každý deň omeškania s platením správnej sumy. 

3. Uhrádzajte poistné včas
Zamestnávateľ musí zaplatiť za zamestnanca poistenie v deň, keď uhradí výplaty. Ak je výplata príjmov pre jednotlivé organizačné útvary zamestnávateľa rozložená na rôzne dni, poistné je splatné v deň poslednej výplaty príjmov za príslušný kalendárny mesiac.

Ak nie je taký deň určený, poistné je splatné v posledný deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa poistné platí. Pri nepravidelných príjmoch a príjmoch zúčtovaných po zániku právneho vzťahu je poistné splatné do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bol príjem zúčtovaný.

Pri dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru s nepravidelným príjmom je poistné splatné do ôsmeho dňa druhého kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom právny vzťah zanikol.

Ak bol príjem zúčtovaný po tejto lehote splatnosti, poistné je splatné do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bol príjem zúčtovaný.

Samostatne zárobkovo činná osoba, rovnako ako dobrovoľne poistená osoba, musí zaplatiť poistné do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca za predchádzajúci mesiac. Ak odvádzateľ uhrádza poistné neskoro, Sociálna poisťovňa mu dá penále 0,05 percenta z dlžnej sumy za každý deň omeškania.

4. Pri úhrade musíte použiť správny variabilný, špecifický a konštantný symbolom
Pri platení poistného, penále a pokút je potrebné uviesť bezchybný variabilný a špecifický symbol. Týka sa to všetkých platcov.

Variabilný symbol prideľuje Sociálna poisťovňa, špecifický symbol označuje obdobie, respektíve rozhodnutie o predpísaní dlžnej sumy, ku ktorému patrí platba.

Ak platiteľ uhrádza poistné trvalým príkazom, špecifický symbol je v tvare 88. Pri platení poistného zamestnávateľom z vymeriavacieho základu, vykázaného na tlačive Výkaz poistného a príspevkov je špecifický symbol číslo tohto tlačiva.

Výkaz má štruktúru XX99RRRR, kde XX je mesiac, predtlač 99 a RRRR je rok, v ktorom boli príjmy zúčtované. Pri platbách odporúčame používať aj konštantný symbol, ktorý určuje účel platby.

Ak platba nie je správne identifikovaná, hrozí pokuta a spôsob zaevidovania a priradenia platby k obdobiu určí Sociálna poisťovňa.

5. Odveďte poistné na správny účet
Všetky platby sa uhrádzajú na účty pobočiek Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici a sú zverejnené na webovej stránke.

6. V prípade otázok alebo nejasností kontaktujte príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne
„Zamestnanci vám zodpovedajú všetky otázky o platení poistného, uhradení dlhu či penále,“ vysvetľuje poisťovňa a dodáva, že pre základné informácie týkajúce sa povinnosti platiť poistné môžu občania kontaktovať aj Informačno-poradenské centrum na telefónnych číslach. 

Zdroj: Sociálna poisťovňa

01 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 02 - Modified: 2024-03-21 10:23:10 - Feat.: - Title: Likvidátor poisťovne Novis stále nie je vymenovaný. Národná banka sa obáva o práva klientov 03 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 04 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu 05 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo je rozhodujúce pri konečnej cene povinného zmluvného poistenia? (prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:29