StoryEditor

Dohodári môžu čakať lepšie zárobky

07.03.2018, 23:00
Aj na prácu vykonávanú mimo zamestnaneckého pomeru sa po novom budú vzťahovať príplatky za nočné či víkendy rovnako ako na prácu zamestnancov. Novinky, ktoré začnú platiť v tomto roku, sa však budú týkať aj pracujúcich dôchodcov a ich odvodov. Experti odpovedajú na rôzne otázky zo života.

Odpovedá: Veronika Solíková, konateľka, Účtovná jednotka

1. Tri druhy pracovných pomerov
Z akých typov práce na dohodu si môžu zamestnávatelia vybrať?
Ak má spoločnosť alebo firma záujem o zamestnancov, ktorým chce ponúknuť pracovný pomer na dohodu, podľa zákona má takýto zamestnávateľ tri možnosti. Je to dohoda o brigádnickej práci študentov, ktorá sa dá uzatvoriť len so študentmi. Ďalšie dva typy sú dohoda o pracovnej činnosti a dohoda o vykonaní práce.


2. Zmluva s brigádnikom
Koľko hodín môže odpracovať a aké podmienky musí spĺňať človek, ktorý si privyrába brigádou?
Zamestnávateľ môže uzatvoriť dohodu o brigádnickej práci študenta len s takou fyzickou osobou, ktorá je žiakom strednej školy alebo študentom vysokej školy a nemá viac ako 26 rokov. Zároveň tento brigádnik môže pracovať len do konca kalendárneho roka, v ktorom dosiahne tento vek. Počet jeho odpracovaných hodín nesmie presiahnuť priemerne 20 hodín za týždeň, teda 80 hodín za mesiac. Z uvedeného teda vyplýva, že študent – brigádnik môže v jednom mesiaci odrobiť aj viac ako 80 hodín, avšak priemerne za celé obdobie brigády odpracovaný čas nesmie prekročiť uvedenú hranicu. Povinnosťou študenta je odovzdať svojmu zamestnávateľovi potvrdenie o návšteve strednej alebo vysokej školy.

3. Zamestnanec dohodár
Aké legislatívne podmienky musí dodržať firma, ktorá so zamestnancom uzavrela dohodu o vykonaní práce?
Tento typ dohody sa uzatvára len vtedy, keď odpracovaný čas v kalendárnom roku nepresiahne viac ako 350 hodín. Ak fyzická osoba uzatvorí so zamestnávateľom tento druh dohody, zamestnávateľ zaňho platí odvody podľa toho, či sa osobe vypláca pravidelný alebo nepravidelný príjem. Podľa Zákonníka práce je odmena za odpracovanie úlohy splatná po jej dokončení, avšak zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že časť odmeny bude splatná už po vykonaní určitej časti práce. Do rozsahu 350 hodín práce sa započíta aj práca, ktorú robí zamestnanec pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce. Ak má dohodár u jedného zamestnávateľa uzatvorené dve dohody o vykonaní práce, spolu za obe nesmie ročne odpracovať viac ako 350 hodín. Ak by však mal uzavreté dve dohody o vykonaní práce u dvoch zamestnávateľov, môže odpracovať u jedného aj u druhého 350 hodín za rok, čiže spolu 700 hodín ročne....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:19