pôrodReuters
StoryEditor

Možnosť mať pri pôrode partnera by mal byť základ, hovorí predsedníčka združenia Ženské kruhy

28.03.2018, 00:00
Rodičky chcú pri pôrode blízku osobu, no sú od partnerov oddelené, hovorí predsedníčka združenia Ženské kruhy Zuzana Krišková.

Epidurálna anestézia stojí niekoľko desiatok eur, od februára sa poplatok za ňu zrušil. Stretávali ste sa s prípadmi, keď rodičke bránila finančná situácia požiadať o tlmenie bolesti?
Tíšenie bolesti je jednou zo základných úloh medicíny. Pri akomkoľvek inom zákroku považujeme za normálne, ak tíšime bolesť, ale pri pôrode to v očiach spoločnosti predstavuje nadštandard. Zrušenie poplatkov sa týka len nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. Poplatky sa stále týkajú 80 percent nemocníc. Ak hovoríme o tlmení bolesti liekmi, finančná nedostupnosť nemusí byť jedinou prekážkou. Okrem výšky poplatku sme sa stretli aj s tým, že žene bolo tíšenie bolesti odmietnuté, lebo nemal kto ísť zaplatiť poplatok do pokladne. Veľmi často sme sa stretli s odmietnutím personálu tíšiť bolesť pri šití pôrodných poranení. Ženy mali bolesť „vydržať“. Ide o závažné porušenie ich práv.

Vaše združenie sa zasadzuje za prirodzený pôrod bez zbytočných zásahov. Akými ďalšími spôsobmi sa bez liekov dá znížiť bolesť?
Ženské kruhy sa zasadzujú predovšetkým za to, aby boli napĺňané ľudské práva žien, medzi ktoré patrí aj slobodne si zvoliť okolnosti pôrodu. Mnohé ženy si želajú fyziologický pôrod bez zbytočného urýchľovania. Medzinárodné odborné štandardy ako formu tíšenia bolesti bez liekov uvádzajú možnosť slobodne sa hýbať počas všetkých pôrodných fáz. Neodporúča sa, aby ženy trávili dlhý čas v ľahu na chrbte. Vhodnými polohami sú napríklad kľak, stoj či poloha na štyroch. Ženy by mali mať možnosť polohy striedať podľa potrieb svojho tela.

Poplatok sa nebude vyberať ani za prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Pokrýval náklady na ochranné návleky?
Medzinárodné štandardy odporúčajú prítomnosť sprevádzajúcej osoby a inštitúcie by mali odstraňovať prekážky, ktoré by mohli v tom brániť. Ide o absolútny základ, ktorý by mal byť dostupný. V približne 40 nemocniciach sa poplatok stále vyberá. V niektorých prípadoch sa návleky na topánky aj napriek poplatku dokupovali v automate, inde chodili osoby k pôrodu v civilnom oblečení bez návlekov. Z monitoringu v roku 2014, ktorý sme robili spolu s Občan, demokracia a zodpovednosť, vyplynulo, že poplatok sa pohyboval v rozmedzí od 15 do 33 eur. To naznačuje, že výška poplatku bola určená podľa kúpyschopnosti žien v danom regióne.

Čo to znamená?
Vyberanie poplatkov za sprevádzajúcu osobu predstavuje diskriminačný postup voči všetkým ženám. Zároveň však tento postup osobitne diskriminuje ženy z ekonomicky znevýhodnených prostredí, napríklad aj z etnických menšín, či samoživiteľky.

Môže mať dnes rodička bez poplatku pri pôrode partnera aj dulu, alebo sa to vzťahuje iba na jednu osobu?
Žiaľ, poplatky sú len jednou z bariér, ktoré musia ženy prekonať, aby mali pri pôrode vybrané sprevádzajúce osoby. Napriek tomu, že si ženy želajú prítomnosť blízkej osoby, sú od nich oddelené. Ženy trávia čas na „čakačke“ a ich partneri na chodbe a v závislosti od zvyklostí nemocnice ich k žene púšťajú až v určitej fáze pôrodu. V iných nemocniciach je problém priestor a nedostatok súkromia, a tak môže mať žena pri sebe iba inú ženu. Vyberanie ďalšieho poplatku za druhú sprevádzajúcu osobu je len jednou z vynaliezavých foriem, akými pôrodnica bráni ženám v napĺňaní ich práv.

Štát začal riešiť koncept Baby friendly nemocníc. Nemocnice v minulosti nedodržiavali potrebné zásady. Bude sa po novom viac kontrolovať?
Iniciatíva nemocníc priateľských k deťom je spoločným programom WHO a UNICEF-u a týka sa výlučne podpory dojčenia. Slovensko sa k jeho realizácii zaviazalo pred viac ako 25 rokmi. Hoci ministerstvo zdravotníctva prezentuje zrušenie poplatkov za sprevádzajúcu osobu či epidurál ako súčasť napĺňania tohto programu, zrušenie poplatkov nemá s ním nič spoločné. Súčasťou programu je aj povinná kontrola napĺňania kritérií známych aj ako 10 krokov pre úspešné dojčenie. Je s ním spojená aj spolupráca s občianskymi iniciatívami. Žiaľ, už niekoľko rokov nám ministerstvo odmieta možnosť zúčastniť sa priamo na programe, hoci sme spoločne s občianskym združením MAMILA jediné, ktoré majú k dispozícii dáta.

Ako sú teda na tom pôrodnice?
Výsledky prieskumu podpory dojčenia, ktorý sme realizovali, ukazujú, že žiadna z nemocníc nesplnila kritériá programu ani na polovicu. V posledných rokoch dochádza navyše k zhoršeniu niektorých ukazovateľov. Napríklad dokrmovanie umelým mliekom. V istých nemocniciach sme dokonca zaznamenali zhoršenie aj nerušeného kontaktu koža na kožu medzi matkou a dieťaťom po pôrode, hoci predtým sme v týchto nemocniciach zaznamenali pozitívny trend. O situácii sme na osobnom stretnutí informovali ministerstvo zdravotníctva.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 18:45