StoryEditor

Máte miesto vo firme? Pozrite sa, koho je dobré zamestnať

02.04.2018, 12:00
Autor:
red, runred, run
Málo schopných ľudí na trhu práce pre firmy a na druhej strane - možnosť privyrobiť si k penzii. Takáto kombinácia dáva šancu pre čoraz viac zamestnaných dôchodcov.

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a nárast neobsadených pracovných miest zvyšuje atraktivitu dôchodcov na trhu práce. Mnohé firmy radšej siahnu po brigádnikoch z radov seniorov, než by mali čakať, kým sa im voľné miesto podarí obsadiť človekom na plný pracovný úväzok. V kombinácii s odvodovým zvýhodnením zárobkov do 200 eur, ktoré začne platiť od júla, sa tak pre penzistov otvárajú nové možnosti, ako si k dôchodku privyrobiť.

Nízke dôchodky našincov

Keďže priemerná výška starobného dôchodku je podľa Sociálnej poisťovne necelých 440 eur mesačne, môže práca na dohodu príjem penzistu zaujímavo zvýšiť. Nové pravidlá a situácia na trhu pomôže aj predčasným dôchodcom, ktorí si pôvodne privyrábať nemohli a ich priemerné penzie sú o približne 30 eur ešte nižšie než u klasických penzistov,“ upozorňuje Jana Mesárová, regionálna manažérka personálnej agentúry Wincott People.
Najvyšší záujem o prácu seniorov majú firmy hľadajúce ľudí na pozície, kde sa nevyžaduje veľká fyzická sila či jemná motorika. Dôchodcovia si teda podľa Wincott People dokážu nájsť prácu predovšetkým v administratíve, maloobchode, školstve, ale aj v logistike či v oblasti hotelov, reštaurácií a vôbec gastronómie.

Perspektívny vývoj

Do budúcnosti je možné očakávať, že dopyt po pracujúcich dôchodcoch ešte porastie. „Tento vývoj predpokladáme najmä v odvetviach, ktoré čelia masívnejšiemu odlivu zamestnancov do lepšie platených odvetví, najmä do priemyslu. Brigádujúcich dôchodcov tak budeme častejšie vídať za pokladňami v obchodoch, na recepciách hotelov, či v reštauráciách,“ hovorí Mesárová. 
Mnohé firmy budú v súčasnej situácii nútené vytvárať čoraz viac pracovných miest na skrátený úväzok. Ten je vhodný práve pre ľudí, ktorí si chcú iba privyrobiť a zamestnanie na plný úväzok nehľadajú. „Dá sa preto očakávať, že pracujúci dôchodcovia sa v budúcnosti presadia aj v odvetviach, kde to ešte dnes nie je úplne bežné,“ dodáva Mesárová.

Top 10 pozícií, kde si hľadajú prácu dôchodcovia 

Predavač / pokladník
Informátor / vrátnik
Balič / dokladač tovaru
Pracovník bezpečnostnej služby
Opatrovateľ-ka
Asistent-ka
Upratovač-ka
Recepčný / recepčná
Kuchár / čašník
Doručovateľ / kuriér 

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-02 11:30:00 - Feat.: - Title: 102-ročného muža na vozíku mesto prinútilo vyčistiť grafity na plote. Hrozili mu tisícovými pokutami, aj keď sa ledva hýbe 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. apríl 2024 13:12