StoryEditor

Výhody a zľavy, ktoré môžu penzisti využívať

03.04.2018, 00:00
Priemerný starobný dôchodok dnes predstavuje 439,01 eura. V prípade najnižších sociálnych dôchodkov hradených štátom je to iba 247,68 eura. Pri nízkych penziách si však môžu seniori prilepšiť využívaním výhod a úľav, ktoré im u nás ponúkajú v rôznych mestách a obciach.

Doplatky na lieky a zdravotnú starostlivosť
Ministerstvo zdravotníctva upravilo legislatívu týkajúcu sa takzvaného ochranného limitu na doplatky. Od januára 2018 sa týka nielen liekov, ale aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. U invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ťažko zdravotne postihnutých hranica, od ktorej zdravotné poisťovne vracajú peniaze za doplatky, klesla z 25 na 12 eur. Takto môžu penzisti v rámci zdravotnej starostlivosti výrazne ušetriť. Ochranný limit sa vzťahuje aj na všetky zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ktorých úhradu čiastočne hradí zdravotná poisťovňa. Tak, ako pri liekoch, sa do limitu bude započítavať doplatok za ich najlacnejšiu verziu na trhu, teda najlacnejšiu alternatívu. Pacientovi sa doplatky vracajú z najvýhodnejšieho ochranného limitu.

Limit vo výške 12 eur
Vzťahuje sa na poistenca, ktorý je držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom. Tiež sa týka poberateľov invalidného dôchodku alebo invalidného výsluhového dôchodku a poistenca, ktorý je invalidný a nevznikol mu nárok na invalidný dôchodok.

Hranica 30 eur
Tento limit sa vzťahuje na poberateľov starobného dôchodku, dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku ustanovenom na vznik nároku na starobný dôchodok, ďalej na poberateľov dôchodku z iného členského štátu Európskej únie, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu a Švajčiarska. Osoba však nesmie byť v žiadnom členskom štáte poistená a nesmie poberať z tretieho štátu dôchodok. Limit 30 eur sa týka aj poistenca, ktorý dovŕšil dôchodkový vek a nevznikol mu nárok na starobný dôchodok, či osoby, ktorá je poberateľom predčasného dôchodku a nevznikol jej nárok na starobný dôchodok. Limit spoluúčasti je suma, ktorou sa dôchodca spolupodieľa na úhrade lieku, dietetickej potraviny a zdravotníckej pomôcky hradenej z verejného zdravotného poistenia. To znamená, že ak celková výška úhrad za doplatky za lieky, za dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky prekročí v kalendárnom štvrťroku limit spoluúčasti, čiže takzvaný ochranný limit, zdravotná poisťovňa mu uhradí čiastku, o ktorú bol limit spoluúčasti prekročený.


Termín vrátenia doplatku
Každý kvartál im pošlú naspäť doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit. Ochranný limit, alebo inak limit spoluúčasti, stanovuje výšku maximálnej sumy, ktorou sa ako poistenec spolupodieľate na úhrade kúpených liekov za jeden kalendárny štvrťrok. Ak zaplatíte viac, poisťovňa vám vráti doplatok za lieky. Do limitu spoluúčasti sa započítava doplatok za najlacnejšiu verziu lieku na trhu. Pacienti pre to, aby získali peniaze, nemusia spraviť nič. Seniori nemusia kontaktovať zdravotné poisťovne, tie im automaticky vrátia peniaze do 90 dní od skončenia kvartálu.

Zľavy na cestovnom

RegioJet
Senior nad 60 rokov: Zľava 15 percent. Treba preukázať nárok na zľavu platným preukazom totožnosti. Platí len pre tarify Low cost – bez servisu, Standard a Relax. Senior nad 70 rokov: Zákonná zľava. Je nutné preukázať nárok na zľavu platným preukazom totožnosti. Cena za každých začatých 50 km je 0,15 eura. Platí len pre tarify Low cost – bez servisu a Standard a nedá sa kombinovať s inými zľavami.

Štátny železničný dopravca Slovenska
Pre seniorov vo veku 62 rokov a viac platí: Na Slovensku bez ohľadu na občianstvo sa musia poberatelia dôchodkov, ktoré im vypláca verejná inštitúcia, pre tento účel bezplatne registrovať. Na to potrebujú preukaz totožnosti, potvrdenie o dôchodku nie staršie ako 30 dní a fotografiu 2 x 3 cm. V hociktorej z pokladníc ZSSK získajú preukaz pre poberateľa dôchodku.

Dôchodcovia mladší ako 62 rokov: Nárok na tieto zľa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 02 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 03 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur 04 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 05 - Modified: 2024-03-07 10:45:37 - Feat.: - Title: Mimovládne organizácie si mali rozdeliť stovky tisíc eur. Nakoniec nedostali nič, toto je dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 23:59