StoryEditor

Zmeny na cestách pre vodičov i peších

V máji začne platiť zákon o zníženej pokute za chýbajúcu technickú či emisnú kontrolu a zmeny v zákone nastali aj pre cukrovkárov. Zároveň sa diskutuje o absolútnej prednosti chodcov a doriešuje sa aj liberalizácia technických prevádzok. Pozrite si vyjadrenia odborníkov k jednotlivým novinkám na cestách.

Odpovedá Jakub Mandelík, konateľ spoločnosti A. K. JUDr. Jakub Mandelík

Ochrana chodcov
1. Momentálne sa prerokúva zákon, ktorým by mali byť ľudia na priechodoch viac chránení. V akom štádiu je jeho riešenie?
Pripravované legislatívne zmeny o takzvanej absolútnej prednosti chodcov pri zamýšľanom vstupe na priechod zatiaľ nie sú verejne dostupné. Pripravovaný návrh novely ešte do tohto času nebol publikovaný v rámci medzirezortného pripomienkového konania. Podľa vyhlásení Policajného zboru by zmeny mali začať platiť na pozemných komunikáciách od októbra 2018, respektíve od januára 2019.

Bezpečnosť už pri vozovke
2. Aj dnes sú chodci na priechodoch chránení zákonom. V čom by mala nastať zásadná zmena?
Novela ustanovení o chodcoch pri prechádzaní cez priechod by mala byť upravená v tom smere, že chodci budú chránení už v bezprostrednej blízkosti vozovky tesne pred vstupom na priechod. Znamená to, že by im zákon zaručoval bezpečnosť už pri samotnom zamýšľaní vstúpiť na vyznačený priechod. V praxi by to malo vyzerať tak, že šofér, ktorý prichádza k „zebre“, by mal po spozorovaní chodca rozhliadajúceho sa, či mu situácia v premávke umožňuje prejsť cez cestu, na túto skutočnosť reagovať a prispôsobiť svoju rýchlosť tak, aby dokázal zastaviť auto pre priechodom. Vodič tak bude povinný znížiť svoju rýchlosť viac, než je maximálna povolená rýchlosť v danom úseku.


Znížená rýchlosť
3. Podľa pripravovanej legislatívy by mal šofér zastaviť pred priechodom vždy, aj keď uvidí chodca len pri priechode. Nebude to mať vplyv na rýchlosť premávky?
Zdá sa, že ochrana chodcov ako slabších či zraniteľnejších účastníkov cestnej premávky by mala v miestach vyznačených priechodov pre chodcov prevýšiť záujem nad zachovaním plynulosti cestnej premávky. I naďalej však platí, že chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri využití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich áut nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.

Odpovedá Štefan Machciník, Výskumný ústav dopravný

Zmena pravidiel
4. Čo presne prináša zmena pravidiel na cestách pre diabetikov?
Problematika diskutovaných zmien u vodičov s diagnózami diabetu a kardiovaskulárnych ochorení súvisí so zmenou smernice o vodičských preukazoch. Prináša prísnejšie pravidlá pre zdravotnú spôsobilosť na vedenie motorového vozidla osobami, u ktorých sa môže prejaviť hypoglykémia s rizikom straty kontroly nad vozidlom a ohrozenia nielen seba, ale aj iných účastníkov pr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:44