Dreamstime
StoryEditor

Zostal vám dom po babke. Poradíme, ako ho obnoviť

10.04.2018, 12:33
Autor:
vegveg
Staršie tradičné domy môžeme zastabilizovať, aj keď nemáme toľko financií. Dôležité je opraviť diery v streche, odviesť dažďovú vodu čo najďalej od domu a ak je v stenách vlhkosť, odstrániť vrstvy, cez ktoré sa vlhkosť nemôže odparovať. „Pri oprave je vhodné ponechať pôvodné prvky,“ vraví architektka Zuzana Kierulfová.

Ako postupovať pri obnove:
1. Aj pri postupnej oprave musíte mať víziu - zámer, projekt. Chceme zlepšiť energetické využitie a ušetriť financie? Na chalupách je zväčša potrebné dobudovať iba WC a sprchu, čo sa v tomto prípade dá aj mimo domu. Pri chalupe nemusíme dom príliš zatepľovať, iba strop, preto ho môžeme v čo najväčšej miere ponechať v pôvodnom stave. Ak ide o rodinný dom, oprava je náročnejšia. Je potrebné riešiť zateplenie, repasovanie alebo výmenu okien a dverí. Zväčša treba zlepšiť aj osvetlenie izieb.

2. Pri obnove nejde o to, aby sme staré nahradili novým, ale ide zachovanie pôvodných hodnôt domu, o opravy poškodených častí a o zvýšenie komfortu, aby sme vytvorili zdravé a príjemné prostredie. Práve tradičné materiály poskytujú lepšie prostredie ako novodobé. Pre lepší komfort pri starých hlinených i kamenných domoch potrebujeme riešiť zateplenie, vetranie, viac svetla a zníženie vlhkosti, ktorá sa prejaví najmä vtedy, ak sa dom pravidelne neobýva, alebo sa v minulosti nedobre opravoval.
3. Dôležité je vyriešiť odvod dažďovej vody, ktorá je častým dôvodom vlhkostných problémov. Najmä, ak bol dom a jeho okolie dlhšie neudržiavaný.
4. Všetky povrchy musia byť paropriepustné, lebo konštrukcia tradičných domov bola vždy založená na prirodzenom odparovaní vlhkosti.
5. Pri rekonštrukcii domu treba využiť pôvodné techniky a materiály, lebo sú s domom najviac kompatibilné. Materiály na báze cementu sú nevhodné.
Najlepšie je používať drevo, hlinu, vápno, kameň, tehly.
6. Odporúča sa používať izolácie ako je: slama, ovčia vlna, konope, rákos, korok, drevovlákno, fúkaná celulóza, penové sklo do podlahy. Nevhodný je cementový poter a omietky. Spôsobujú problémy s vlhkosťou v stenách.
7. Nie vždy je napríklad vhodné robiť drenáž okolo domu.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-03-23 14:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak ste zistili chybu po podaní daňového tlačiva? Nie všetci majú nárok na opravu 03 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 04 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 05 - Modified: 2024-02-12 13:10:00 - Feat.: - Title: Toto s manuálnou prevodovkou nerobte. Našli ste sa v častých zlozvykoch vodičov?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 19:19