StoryEditor

Sceľovanie rieši rozdrobenosť pôdy

12.04.2018, 00:00
Sceľovanie a nové zameriavanie pozemkov bude horúcou témou v najbližších rokoch v 168 katastrálnych územiach na Slovensku. O čo ide a aké postavenie budú mať v celom procese vlastníci pôdy, vysvetľujú predstavitelia Komory pozemkových úprav.

1. Rozdrobenosť vlastníctva
Prečo sa postupne v obciach robia pozemkové úpravy?
Pozemkové úpravy odpovedajú na základné problémy, ktoré ťažia Slovensko. Je to obrovská rozdrobenosť pozemkového vlastníctva, ktorú odstránia. Z toho množstva spoluvlastníckych podielov na parcelách vznikne čo najmenší počet parciel na jedného vlastníka. Projektanti ku každému pozemku dovedú cestu, ktorá prejde do vlastníctva obce. Bude už vlastnícky usporiadaná, keďže bude technicky navrhnutá tak, že sa dá zrealizovať v teréne, ak by bola potrebná do budúcnosti. Je to obrovská výhoda, lebo ľudia teraz nemôžu vstúpiť do svojho vlastníctva, na svoje pozemky. Sú totiž nielen rozdrobené, ale aj neprístupné. Najväčšou výhodou pozemkových úprav je, že sa tak sprehľadnia vlastnícke, a tým aj užívacie pomery.

2. Scelenie pôdy v katastri
Kam sa treba obrátiť, ak vlastníci pôdy majú záujem o scelenie pozemkov v katastri?
V prípade takzvaných komplexných pozemkových úprav, ktoré sú hradené z prostriedkov štátneho rozpočtu a najmä z rozpočtu EÚ, sa tieto pozemkové úpravy nariaďujú. To znamená, že ich vyhlasuje a financuje štát. Požiadať o ne môžu obce, respektíve vlastníci prostredníctvom obcí, ale i samotní vlastníci, užívatelia pozemkov, ktorí sa obrátia priamo na ministerstvo pôdohospodárstva, sekciu legislatívy, pozemkový odbor alebo na príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný obvod.


3. Výber katastrálnych území
Ako sa robí výber katastrálnych území, v ktorých sa budú vykonávať pozemkové úpravy?
Urobí to ministerstvo podľa vopred stanovených kritérií.

4. Jednoduché pozemkové úpravy
Ako sa postupuje, ak o scelenie má záujem poľnohospodársky podnik či iný investor?
Dajú sa vyvolať takzvané jednoduché pozemkové úpravy. Práve tie žiadajú investori, ktorí ich aj financujú. Investorom môže byť akákoľvek fyzická alebo právnická osoba, mesto, obec, vyšší územný celok, poľnohospodársky podnik, malý farmár, združenie vlastníkov pozemkov, v podstate ktokoľvek, kto ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 23:27