StoryEditor

„Vojne“ o bohatstvo sa dá vyhnúť

18.04.2018, 00:00
Vlastniť majetok v manželstve prináša mnoho situácii, ktoré treba pri predaji či dedení zohľadniť. Riešenia približuje právnik Milan Ficek.


Čo je to BSM
Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov alebo BSM je spoločenstvo vlastníckych práv oboch manželov k veciam, ktoré nadobudli počas trvania ich manželstva. Základným znakom tohto majetkového spoločenstva je, že manželia nemajú kvantitatívne určený podiel na vlastníckom práve k spoločnej veci. Vzhľadom na bezpodielovosť platí zásada rovnosti manželov v tomto spoločenstve vlastníckych práv.

Zánik, vznik a rozsah BSM
Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov vznikne uzatvorením manželstva. Je v ňom všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva. Avšak s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov. „Ďalej sa BSM nevzťahuje na veci vydané v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý vlastnil vydanú vec pred uzavretím manželstva, alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka,“ upozorňuje Milan Ficek z Advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková.


Čo do BSM nepatrí:
veci získané dedičstvom
veci získané darovaním
veci, ktoré slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov
veci vydané v rámci reštitúcie majetku len jedného z manželov

Rozšírenie a zúženie BSM
Ako manželia môžete na základe notárskej zápisnice dohodou rozšíriť alebo zúžiť rozsah bezpodielového spoluvlastníctva. Rozšírenie rozsahu bude znamenať, že do BSM budú patriť aj tie veci, ktoré by inak patrili do výlučného vlastníctva iba jedného z manželov. Zúžením rozsahu BSM treba rozumieť to, že zo spoločného majetku manželov bude vyňatá určitá vec do výlučného vlastníctva jedného z manželov.

„Treba upozorniť, že BSM nezaniká zrušením spoločnej domácnosti manželov, teda nezaniká z dôvodu, že manželia žijú oddelene,“ vraví Milan Ficek. BSM zaniká právoplatnosťou rozsudku o rozvode manželstva a rozhodnutím súdu o zrušení BSM počas manželstva. Súd na návrh zruší BSM počas manželstva zo závažných dôvodov. Najmä ak by ďalšie trvanie BSM odporovalo dobrým mravom. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 02 - Modified: 2024-04-02 08:00:46 - Feat.: - Title: Slováček s Dádou Patrasovou išli s pravdou von. Rozvod riešili už dvakrát! Prečo sa nekonal? 03 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 04 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 05 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 02:41