Dreamstime
StoryEditor

Slováci na druhom mieste za Grékmi. V rebríčku opatrných sporiteľov

19.04.2018, 00:01
Autor:
(msa)(msa)(red)(red)
Slováci majú viac finančného majetku ako pred piatimi rokmi, ale väčšinu úspor držia stále na bežných a sporiacich účtoch.

Podľa toho, ako sa zväčšil finančný majetok Slovákov, by sa dalo povedať, že sa im darí. Za uplynulých päť rokov vzrástol domácnostiam takmer o polovicu. Väčšinu peňazí, až 61,3 percenta, si však stále nechávajú na bežných alebo sporiacich účtoch, alebo terminovaných vkladoch. Aký postoj majú Slováci k investovaniu a do akej miery sa líši od prístupu obyvateľov iných krajín Európskej únie ukazujú aj rebríčky z posledných štatistík OECD za rok 2016.

V podielových fondoch majú Slováci len necelých 8 percent svojho finančného majetku. Najviac investujú do týchto fondov Belgičania a Španieli.

Na druhom mieste za Grékmi

Pri zhodnocovaní úspor volia Slováci druhý najkonzervatívnejší prístup v Európskej únii, hneď po Grékoch, ktorí držia dve tretiny (66 percent) finančného majetku na termínovaných, sporiacich alebo bežných účtoch. Tradičnejšie produkty preferujú pri zhodnocovaní prostriedkov pomerne výrazne aj Česi. V priemere každú druhú českú korunu (51 percent) zhodnocujú týmto spôsobom. Naopak, podľa štatistík OECD za rok 2016 Švédi, Dáni a Holanďania touto formou zhodnocujú menej ako pätinu svojich úspor.   .

Ako druhý najfrekventovanejší nástroj si klienti na Slovensku volili penzijné fondy, do ktorých sústredili v roku 2016 asi 13 percent svojich financií. V podielových fondoch mali domácnosti uložených 7,8 percenta finančného majetku, čo nás radí na 10. priečku spomedzi 22 hodnotených krajín EÚ. Za uplynulých päť rokov sa záujem o tento typ produktu zvýšil, no nedosahuje prudké nárasty z obdobia rokov 2002-2005.

Finančná gramotnosť

„Pretrvávajúce nízke úroky na bežných či sporiacich účtoch vedú ľudí k tomu, aby zvažovali iné formy zhodnotenia svojich peňazí. Investície do podielových fondov predstavujú príležitosť zhodnotiť peniaze s oveľa väčším výnosom než na depozitách. Veríme, že zlepšovanie finančnej gramotnosti povedie k nárastu záujmu o investovanie do podielových fondov,“ vysvetľuje Silvia Čechovičová, investičná strategička slovenskej pobočky KBC Asset Management.

Nárast záujmu o podielové fondy eviduje aj ČSOB. Za uplynulých 12 mesiacov sa objem majetku pod správou zvýšil o 12 percent. Zaujímavý je aj fakt, že o 72 percent medziročne narástol počet klientov, ktorí pravidelne investujú v rámci investičného programu. Takáto forma investovania je možná už od 15 eur mesačne.

Cenné papiere

V rámci únie majú najvyšší podiel finančného majetku v podielových fondoch Belgičania (14,4 percenta), Španieli (13,4 percenta) a Taliani (11,5 percenta). V cenných papieroch mali Slováci podľa OECD uložené tri percentá finančného majetku a v akciách len 0,5 percenta, čo nás radí na posledné miesto rebríčka. Na druhej strane, podiel týchto investícii sa z roka na rok zvyšuje a aktuálne je najvyšší od roku 1999. Na jeho opačnom konci boli obyvatelia Estónska, Fínska, a Švédska. Podiel investícii do akcií v týchto krajinách presiahol 36 percent.

Investovanie vs, inflácia

Vývoj na finančných trhoch je pomerne kolísavý. Pri pohľade na vývoj hlavných typov aktív od roku 1938 vidíme, že v dlhodobom horizonte neexistuje výnosnejšie aktívum než sú práve akcie. „Pre porovnanie, úroveň zhodnotenia krátkodobých úložiek, ako sú obľúbené sporenia či terminované vklady, dokázala len málokedy prekonať tempo rastu spotrebiteľských cien,“ približuje Čechovičová. A hoci je vývoj na trhu ovplyvňovaný mnohými fundamentálnymi faktormi a často aj trhovou náladou, dlhodobo dáva tento typ investície najväčší zmysel (pozn. merané na amerických aktívach, ktoré obsahujú dáta pre dostatočne dlhý časový horizont).
.
Zo skúsenosti ČSOB vyplýva, že ochota klientov podstúpiť mierne riziko výmenou za potenciálne vyšší výnos sa z roka na rok zvyšuje, aj v kontexte nízkych úrokov na termínovaných vkladoch či sporiacich produktoch. Viac investujú starší klienti, nad 40 rokov, ktorí sa s pribúdajúcim vekom začínajú čoraz častejšie zaujímať o možnosti zhodnocovania ušetrených prostriedkov a pripravujú si aj finančnú rezervu do budúcnosti. To odráža aj životný cyklus, nakoľko starší klieti majú spravidla viac disponibilných peňazí.

„Investovanie je cesta, na ktorej sa treba držať svojho investičného smeru. Nenechajte sa vykoľajiť prípadnými nárastmi či prepadmi trhov a nepodľahnite emóciám. Pokiaľ váš investičný cieľ zostáva rovnaký, nemáte dôvod meniť investičnú stratégiu a riskovať stratu investovaných prostriedkov, zdôrazňuje Silvia Čechovičová.

01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto nesporí, nie je Čech. Západní susedia prekonávajú rekordy 02 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Zmeny v druhom pilieri: Ak 45-ročný človek zarába 2 800 eur, dôchodok bude mať nižší o 62 eur, tvrdí expertka 03 - Modified: 2024-01-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Kam podľa odborníkov investovať? Dôležité je vybrať si dôveryhodnú spoločnosť 04 - Modified: 2023-10-27 08:31:58 - Feat.: - Title: Inflácia zaútočila na úspory Slovákov, v priemere si odložia 125 eur 05 - Modified: 2023-10-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Paradox na trhu. Bezpečný prístav poráža vo výnosoch najlepšie svetové indexy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:48