StoryEditor

Osem rád, o ktorých by ste pri závete mali vedieť

22.04.2018, 00:01
Autor:
zdzzdz
Posledná vôľa môže zmeniť podmienky tak, ako si závetca želá. Ak teda uvažujete nad testamentom, pozrite si naše rady v rôznych situáciách.

1. Svedkovia závetu
Svedčiť pri poslednej vôli môžu iba osoby spôsobilé na právne úkony. Zároveň však nesmú byť nevidiace, nepočujúce či nemé. Svedkovia musia poznať jazyk, v ktorom sa prejav poslednej vôle robí a nesmú byť podľa závetu dedičmi.

2. Platnosť poslednej vôle
Závet je možné napadnúť. Jeho relatívnu neplatnosť môžu namietať neopomenuteľní dedičia, čiže potomkovia, a to v dedičskom konaní. Znamená to, že sa môžu domáhať svojho podielu, ktorý im zákon ako neopomenuteľným dedičom priznáva.

Ak by v závete chýbala akákoľvek povinná časť, napríklad dátum spísania, alebo podpis závetcu, takýto závet môže napadnúť ktokoľvek. Posledná vôľa sa tak môže stať absolútne neplatnou a situácia sa vníma, akoby poručiteľ žiaden závet nezanechal.

3. Zmena testamentu
Listina sa dá zmeniť, avšak aj zrušiť. Zrušiť ho je možné neskorším platným závetom alebo odvolaním, ktoré musí mať formu, aká je pre závet potrebná. Poručiteľ zruší závet aj keď zničí listinu, na ktorej bol napísaný.

Takéto zničenie listiny však nie je možné v prípade, keď bola posledná vôľa spísaná do notárskej zápisnice. Ak závetca zriadil svoj prvý závet vlastnoručne, môže ho zmeniť alebo odvolať napríklad formou notárskej zápisnice.

4. Dva alebo viac závetov
Ak sa po poručiteľovi nájdu dva, prípadne viac závetov, dedičia by ich mali predložiť notárovi v rámci dedičského konania, aby sa posúdila ich právoplatnosť.

5. Vyjadrenie poručiteľa
Závet zostavený v rozpore s tým, čo poručiteľ hovoril za svojho života o tom, kto zdedí jeho majetok, je i napriek tomu podľa zákona platný.

6. Maloletý závetca
Osoby, ktoré dovŕšili 15. rok života, už môžu zriadiť závet, ale iba do notárskej zápisnice. Deti mladšie ako 15 rokov spísať závet nemôžu.

7. Odmietnuté dedičstvo
Dedič môže dedičstvo odmietnuť ústne na súde alebo písomne, kedy súdu zašle svoje vyhlásenie. Odmietnuť dedičstvo je však možné len do jedného mesiaca odo dňa, keď súd informoval dediča o možnosti dedičstvo odmietnuť.

Túto lehotu môže súd predĺžiť, ak sú na to dôležité dôvody. Ak je dedičstvo odmietnuté, nie je už možné zmeniť to. Zároveň nie je možné, odmietnuť dedičstvo len z časti.

8. Dlhy poručiteľa
Dedič zodpovedá do výšky nadobudnutého dedičstva za náklady spojené s poručiteľovým pohrebom. Zároveň nesie zodpovednosť za jeho dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.

Ak je dedičov viac, zodpovedajú za náklady za pohreb a dlhy podľa pomeru, čo z dedičstva nadobudli. Toto ustanovenie zákona vymedzuje rozsah dedičskej zodpovednosti za dlhy poručiteľa a zároveň obmedzuje jej mieru výškou ceny nadobudnutého dedičstva.

Zdroj: Barbora Sláviková, právnička, advokátska kancelária Puchalla, Slávik & partners

01 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 02 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 03 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 04 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 05 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 19:22