StoryEditor

Susedské zvady riešia viaceré orgány

Ľudia ako vlastníci by sa mali zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažovali iných. To hovorí zákon o susedských sporoch. Ako sa to detailne premieta do praxe a ako spory riešiť, objasňujú experti.

Odpovedajú Soňa Ondrišíková, Kristína Zaťková, HMG Advisory Group

1. Primeraná miera
Pociťujete väčšiu aktivitu ľudí, čo sa týka riešenia sporov?
Susedské spory sú právnymi vzťahmi medzi vlastníkmi a užívateľmi susediacich nehnuteľností a čoraz viac ich ovplyvňujú aktuálne spoločenské zmeny. Aj to je jedným z dôvodov, prečo sa čoraz viac ľudí namiesto mlčanlivého tolerovania snaží domáhať svojich práv. Úpravu susedských vzťahov rieši Občiansky zákonník. Upravuje povinnosť vlastníka veci zdržať sa všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Zásahy spojené s bežným užívaním nehnuteľností sú susedia povinní strpieť.

2. Časté konflikty
Aké najčastejšie konflikty vznikajú medzi susedmi?
Medzi najčastejšie susedské spory patrí najmä ohrozenie susedovej stavby alebo pozemku, rušenie pokojného výkonu vlastníckeho práva a odstránenie previsov a podrastov pri oploteniach. Rovnako ako v prípadoch iných sporov, aj tie susedské by sa mali riešiť rozumne, s chladnou hlavou a bez emócií. Práve preto by primárnym riešením týchto konfliktov mala byť vzájomná dohoda dotknutých susedov.

3. Nemožnosť riešenia
Čo robiť, ak sa susedia nevedia na riešení konfliktu dohodnúť?
Ak medzi susedmi nefunguje dobrá komunikácia, je možné obrátiť sa na obec, políciu alebo súd. Podľa Občianskeho zákonníka je možné v prípade občianskoprávneho sporu, v ktorom došlo k zásahu do takzvaného pokojného stavu, obrátiť sa na obec. Pod obcou sa rozumie aj mesto alebo jeho mestská časť. Tam treba žiadať predbežnú ochranu. Tým nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany tiež na súde.


4. Pokojný stav
Čo znamená, ke...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou 04 - Modified: 2022-02-14 13:32:41 - Feat.: - Title: Róby, fúzy a vysoké podpätky. Bidenov poradca vzbudzuje vášne, vyjadril sa už aj o Slovensku 05 - Modified: 2021-11-20 13:10:55 - Feat.: - Title: Susedské spory sa týkajú aj osočovania
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:15