StoryEditor

Majitelia majú celý rad obmedzení

Každý pozemok určený na produkciu dreva musí mať svojho obhospodarovateľa, upozorňuje advokát Matej Marhavý. Urbárske spoločné nehnuteľnosti majú svoje špecifiká a od júla sa rozširujú aj práva podielnikov.

Povinnosti
Ak niekto lesný pozemok kúpi alebo zdedí, aké povinnosti ho čakajú?
Obhospodarovanie lesných pozemkov je predmetom pomerne komplikovaného súboru povinností, ktoré sú obsiahnuté vo viacerých právnych predpisoch. Zákon o lesoch za nositeľa drvivej väčšiny týchto povinností zámerne neoznačuje ich vlastníka, ale obhospodarovateľa.


Zákonné obmedzenia: Zákon priamo vlastníkom nariaďuje starať sa o lesné cesty, strpieť určité opatrenia zamerané na ochranu lesných pozemkov a zdržať sa činnosti, ktorá by mohla akýmkoľvek spôsobom les ohroziť. Povinní sú taktiež za náhradu strpieť obmedzenie svojich vlastníckych práv pri výkone činností vo verejnom záujme.

Hospodárenie
Má vlastník nejaké povinnosti, pokiaľ ide o hospodárenie v lese?
Každý hospodársky lesný pozemok určený na produkciu dreva (teda les, v ktorom sa ťaží) musí mať svojho obhospodarovateľa. Ten svoju činnosť vykonáva prostredníctvom kvalifikovaného hospodára. Obhospodarovateľom môže byť pozemkové spoločenstvo, ak ide o lesné pozemky sústredené v pozemkovom spoločenstve. Hospodárenie v lesoch však môže byť zabezpečené aj na základe iného titulu, napríklad nájomnej zmluvy alebo prostredníctvom správcu, ak ide o lesné pozemky vo vlastníctve štátu.


Povinnosť vlastníka: Vlastník lesného pozemku má vo ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko 04 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 05 - Modified: 2024-03-25 14:29:23 - Feat.: - Title: Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 16:15