StoryEditor

Predaj lesa si treba dobre zvážiť

Chcete výhodne predať svoje lesné pozemky? Najprv si zistite, či ide o spoločnú nehnuteľnosť, kde máte spoluvlastnícky podiel, alebo o spoločne obhospodarovanú nehnuteľnosť. Údaje nájdete na liste vlastníctva. Všetky kroky vysvetľuje advokátka Jana Marenčíková.

A. Máte spoločnú, teda urbársku nehnuteľnosť
Spoločnou nehnuteľnosťou je taká nehnuteľná vec, ktorá pozostáva z viacerých samostatných pozemkov. Spoločná nehnuteľnosť je v zásade nedeliteľná okrem prípadov, ktoré výslovne uvádza zákon o pozemkových spoločenstvách. Takéto spoluvlastníctvo sa nedá zrušiť a vysporiadať podľa Občianskeho zákonníka. Dozviete sa o tom z listu vlastníctva, kde je tento údaj výslovne uvedený v záhlaví.

Prvý krok predaja: Ponúknete pozemok členovi urbariátu. Ak podiely na pozemku ponúknete niektorému z členov urbariátu, nie je potrebný súhlas ostatných – pretože nemajú predkupné právo – môžete ich teda predať. S daným členom uzavriete kúpnu zmluvu.

Druhý krok predaja: Ak chcete svoj podiel predať záujemcovi mimo urbariátu, musíte ho predtým ponúknuť ostatným členom urbariátu. Urobíte to prostredníctvom výboru. Dá sa to riešiť dvoma spôsobmi. Oslovíte ostatných podielnikov a dáte im možnosť odkúpiť váš podiel – cena by mala byť rovnaká alebo nižšia než tá, za akú podiel plánujete ďalej predávať. Podielnikom dáte primeranú lehotu, aby na ponuku reagovali, a oznámite im, že ak nezareagujú, podiel na nehnuteľnosti predáte niekomu inému, tretej osobe. Ak ide o známych členov-vlastníkov, teda viete, kto...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Vývoz lososov do Ruska jej prekazila vojna. Na pozemok pri Košiciach teraz firma láka dodávateľov Volva
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 19:16