StoryEditor

Znižovať dane treba, ale systémovo

12.04.2006, 00:00

Od 1. apríla novela zákona oslobodzuje od dane z nehnuteľnosti vlastníkov pozemkov a stavieb, ktoré sú určené na vzdelávacie, vedeckovýskumné a náboženské účely. Aký je váš názor na túto novelu?
-- Ako striktne konzervatívny politik DSS vítam každé zníženie daní -- ak je systémové a jednoznačné, čo v tomto prípade celkom neplatí. Jednak preto, že istá skupina subjektov (vzdelávacie, výskumné, cirkevné) sa zvýhodňuje, kým iná -- tiež zvýhodnenia hodná -- nie (napr. nehnuteľnosti určené pre kultúru, zdravotníctvo či sociálnu pomoc), jednak zákon aj v "zvýhodnenej skupine" diferencuje, takže nie všetci majitelia spomenutých nehnuteľností sú "pozitívne dotknutí". Iným aspektom je fakt, že časť "oslobodených nehnuteľností" sa využíva aj na komerčné až podnikateľské aktivity, čo je už zásah do liberálnych trhových pravidiel. Ak by som mal (alebo keď budem mať) taký vplyv, určite sa budem (by som sa) zasadzoval o širšie riešenie na širokej báze neziskových subjektov a aktivít.
Koľko mesto vybralo vlani na tejto dani celkovo a akú sumu tvorili práve príspevky vlastníkov pozemkov a stavieb, ktoré sú už od dane oslobodené?
-- Za rok 2005 získalo mesto z daní z nehnuteľností 1,219 miliardy korún, čo je však údaj pred konečným zúčtovaním s mestskými časťami. Z toho tvoria dane od oslobodených inštitúcií približne 50 miliónov korún, čo je však údaj bez stredných škôl, ktoré "vnikli" do zákona až poslaneckým návrhom novely zákona.
O akú sumu teda príde v súvislosti so zákonom rozpočet Bratislavy?
-- O 80 až 90 miliónov. Ako "financminister" Bratislavy sa s novelou zákona musím zmieriť a riešiť jej dôsledky na mesto.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:10