StoryEditor

Pacient je vždy na prvom mieste

21.05.2018, 00:00
Mnohí pacienti sa nemôžu domôcť pravdy, kontaktujú rôzne inštitúcie, chodia od dverí k dverám. Ako im pomôcť, hovorí Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov.

Ktoré najčastejšie prípady riešite a aký postup ľuďom odporúčate?
V rámci našej poradne ich vypočujeme. Ak boli porušené ich práva, pomôžeme im zorientovať sa v tom, na ktorú inštitúciu sa majú obrátiť, alebo spísať podnet na konkrétne inštitúcie. Pomáhame im zorientovať sa v systéme sociálneho a zdravotného poisťovníctva a legislatívy. Objasňujeme ľuďom, za akých podmienok a na čo majú nárok. V minulom roku sa na nás obrátilo 1 086 pacientov, mesačne je to približne 90 ľudí. Najčastejšie nás kontaktovali telefonicky – 59 percent prípadov, cez e-mail 38 percent, niektorí pacienti osobne.

Čo pacientov najviac trápi?
Najviac sa sťažujú na neoprávnene vybrané poplatky u poskytovateľov. Na lekárov, na poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ich prístup či správanie. Ľudí tiež trápia dlhé čakacie lehoty na vyšetrenie u špecialistov, rastúce doplatky za lieky a zhoršenie dostupnosti inovatívnej liečby, zhoršovanie sociálnej situácie, neochota personálu komunikovať. Často je porušované právo pacienta na zrozumiteľné informovanie o zdravotnom stave či liečebnom postupe. Takisto právo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti s ohľadom na jeho zdravotný stav v dohodnutom alebo primeranom čase, alebo aj právo na výber, alebo zmenu poskytovateľa.


Pomenujte najčastejšie pochybenia štátnej správy, ak ide o práva pacientov. Kde vidíte medzery v zákonoch?
Hoci máme práva prehľadne spísané v Charte práv pacientov a sú teda zakotvené v zákonoch, v praxi sa vždy nedodržiavajú. Zostávajú skôr v teoretickej rovine. Mnohí pacienti ich nepoznajú, preto si ich nevedia ani uplatniť. Preto jedným z najväčších problémov z pohľadu pacienta zostáva vymožiteľnosť jeho práv. Hoci veľa problémov by sa dalo riešiť ešte pred ich vznikom, priamo na oddelení, v konkrétnej nemocnici a nemuseli by sa končiť sťažnosťami u zriaďovateľov na úrade pre dohľad. Našou snahou je vzdelávať pacientov v tejto oblasti.

Oslovujú vás pacienti skôr ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 15:31:30 - Feat.: - Title: Epidémia ohrozuje aj nás. Prípady čierneho kašľa pribúdajú, môže byť smrteľný, tvrdí detská pneumologička 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:54