StoryEditor

Čo chcú mať v predpisoch experti

22.05.2018, 21:25
Autor:
kokkok
„Stavarinu“ nemožno robiť bez odbornej kvalifikácie, musí ísť o viazanú, nie o voľnú živnosť, ako je to doteraz. Myslí si to Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, ktorého prezident Pavol Kováčik prezentuje viaceré myšlienky, chcú ich dostať do nového stavebného zákona.

1. Vrátiť stavebnú činnosť do zoznamu viazaných živností
Na zhotovenie stavieb bude potrebný vysokoškolský diplom druhého stupňa architektonického alebo stavebného zamerania a najmenej trojročná prax vo výstavbe. Tým sa naplnila prvá zo zásadných požiadaviek Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska.

2. Povinný vykonávací projekt pre všetky vyhradené stavby
V zhode s názorom Slovenskej komory stavebných inžinierov a Slovenskej komory architektov sa do zákona o výstavbe dostáva zvláštna kategória stavieb. Budú ju tvoriť mimoriadne technologicky náročné stavby, ktoré z hľadiska vysokých nárokov na stavebnú činnosť a technické vybavenie vyžadujú garanciu kvality vo fáze projektovania i výstavby.

3. Certifikáciu stavebných dodávateľov vyhradených stavieb
Zväz stavebných podnikateľov Slovenska pripravuje návrh systému. Zabezpečí stavebníkom a investorom zvýšenú istotu, že sa ich prostriedky využijú optimálne a výsledkom bude kvalitná stavba s očakávanými úžitkovými vlastnosťami a prevádzkou. A čo je hlavné, stavba bude spĺňať všetky bezpečnostné kritériá počas výstavby i užívania.

4. Podmienky začatia stavby a ochranu pred nátlakom stavebníka
Ustanoviť, že s prípravnými prácami možno začať ihneď po doručení stavebného súhlasu alebo stavebného povolenia, že stavba je začatá odovzdaním staveniska alebo jeho časti podľa dohody v zmluve o dielo. Zodpovednosť počas celej výstavby spočíva na projektantovi práve tak ako na zhotoviteľovi a stavebníkovi. Treba zabezpečiť spoluprácu týchto troch zá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-11 10:59:31 - Feat.: - Title: Stavebníctvo sa utlmuje. Pomôcť by mohla štátna podpora renovácií budov, upozorňuje slovensko-česká asociácia 02 - Modified: 2024-01-15 13:31:03 - Feat.: - Title: Kovové konštrukcie v komerčnej výstavbe 03 - Modified: 2024-01-11 13:17:27 - Feat.: - Title: Stavebný sektor čakajú výzvy. V novembri ho potiahla najmä výstavba infraštruktúry, tvrdia analytici 04 - Modified: 2024-01-10 17:14:35 - Feat.: - Title: Nekonečný príbeh pokračuje: developeri sa tešili na zmenu, vláda odložila kľúčový zákon o ďalší rok 05 - Modified: 2023-12-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Takmer 50-tisíc mladých ľudí stavalo železnicu do Banskej Štiavnice. Na trati mládeže vznikla Lúčnica, väčšina robila zadarmo
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:04