StoryEditor

Inšpekcia odhalila nepovolené stavby

23.05.2018, 13:33
Neohlásené, neskolaudované stavby či stavanie bez povolenia si vzali na mušku stavební inšpektori.

Slovenská stavebná inšpekcia v roku 2017 zo 499 prípadov v dvesto zistila resty pri dodržiavaní stavebného zákona. „Ťažko generalizovať dôvody porušovania zákona. Na rozdiel od stavebných úradov zákon nás neoprávňuje konať vo veciach povoľovania a odstraňovania stavieb,“ vraví Marek Putec, vedúci oddelenia stavebnej inšpekcie riaditeľstva inšpektorátu. Podľa závažnosti prípadu ukladali buď výzvy na odstránenie nezákonného stavu – takých bolo 86 výziev, a v 151 prípadoch siahli po pokutách v celkovej sume 123 980 eur. Najčastejšie sa pokutovalo pre výstavbu bez stavebného povolenia alebo ohlásenia – išlo o 86 stavieb, ale aj pre to, že sa stavalo v rozpore so stavebným povolením – išlo o 57 prípadov. Za užívanie stavby bez kolaudačného rozhodnutia alebo v rozpore s ním sa ukladali pokuty v 28 prípadoch.

Aké pokuty hrozia dnes od stavebných inšpektorov

– Za neohlásenú stavbu alebo rekonštrukciu: do 331,94 eura.
– Ak bolo potrebné stavebné povolenie a nebolo vydané: do 829,85 eura.

Ktoré práce nemusíte ani ohlásiť
– Opravy fasády, strechy, výmenu odkvapov a zvodov, opravy oplotenia, ak sa tým nemení jeho trasa.
– Opravy priečok, omietok, obkladov stien, podláh a dlažby, komínov, okien, dverí a zábradlí.
– Opravy a výmenu klimatizácie, výťahu, kotlov, ak sa tým zásadne nemení ich napojenie na verejné vybavenie ani nezhorší vplyv stavby na okolie alebo na životné prostredie.
– Výmenu kuchynských liniek, vaní, vstavaných skríň.
– Maliarske a natieračské práce.


Kedy postačuje ohlásenie stavebnému úradu
– Pri jednoduchej stavbe, jej prístavbe a nadstavbe, ak tak určil stavebný úrad v územnom rozhodnutí.
– Pri drobných stavbách, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie.
– Pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti.
– Pri udržiavacích prácach, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu stavby, jej požiarnu bezpečnosť, vzhľad alebo životné prostredie a pri všetkých udržiavacích prácach na stavbe, ktorá je kultúrnou pamiatkou.
– Pri stavbách elektrických sietí, nosičoch telekomunikačných zariadení na existujúcich objektoch, ak nepresahujú výšku šesť metrov a šírku 2, 5 metra a nezasahujú do nosných konštrukcií stavby.
– Pri prízemných stavbách elektronických komunikačných sietí, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 štvorcových metrov a výška 4, 5 metra.
– Pri výmene alebo dopĺňaní telekomunikačných zariadení na existujúcich stavieb elektronických komunikačných sietí, keď nedôjde k zmene stavby.

Kedy je potrebné stavebné povolenie
– Vyžaduje sa obyčajne pri stavbách každého druhu bez ohľadu na ich stavebno-technické vyhotovenie, účel a čas trvania. Aj pri zmene stavieb, najmä pri prístavbe, nadstavbe a pri stavebných úpravách.

ZDROJ: Slovenská stavebná inšpekcia

01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Biedronka prehrala súd, čaká ju astronomická pokuta. Spotrebiteľov zavádzala pri zelenine a ovocí 03 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie 04 - Modified: 2024-02-27 14:52:47 - Feat.: - Title: KVÍZ: Aké pokuty vás čakajú za najčastejšie chyby na cestách? Niektoré poriadne zabolia 05 - Modified: 2024-02-26 13:35:40 - Feat.: - Title: Stavba Stockerky, plány v Slovenke
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 08:01