Dreamstime
StoryEditor

Hľadáte brigádu na leto. Ponúk pribúda za viac peňazí

31.05.2018, 12:35
Kedysi často chodili na brigády ľudia, ktorým sa nedarilo nájsť si prácu na hlavný pracovný pomer. Dnes, v čase, kedy je nízka nezamestnanosť, je záujem o brigády menší.

Kde je najväčší záujem
Najviac brigádnických pozícií je k dispozícii vo výrobe, logistických a zákazníckych centrách a obchode. „Ponúkaných pozícií je pritom v tejto oblasti neporovnateľne viac a ohodnotenie sa príliš nelíši od administratívy. Ak už záujemcovia vezmú manuálnu brigádu, uprednostňujú pozície bez zmenovej prevádzky, a to napriek tomu, že za nočnú či víkendovú prácu môžu získať výrazné príplatky. Menší záujem o manuálne brigády je daný tiež tým, že firmy v čoraz väčšej miere umožňujú študentom platené stáže v nimi študovanom odbore a takéto pôsobenie je cenným prínosom pre profesijný životopis. Motivácia pre brigádu na robotníckej pozícii je teda čoraz menšia,“ konštatuje Jitka Součková z firmy Grafton.

Neplnoletí študenti hľadajú možnosť prázdninového zárobku predovšetkým v službách, obchode, cestovnom ruchu, hotelierstve a gastronómii alebo v spomenutých výrobných firmách, ale len v nezmenovej prevádzke a s jednoduchými manuálnymi prácami. Brigády si zväčša koncipujú na jeden prázdninový mesiac.

Koľko zarobíte
Údaje z posledného obdobia hovoria, že v Bratislave sa hodinová mzda pri brigádach všeobecne začína na sume 4,5 eura, vo výrobe je to približne o 50 centov viac. Zhodne zhruba o jedno euro oproti metropole sú tieto sumy nižšie v Nitre. V gastronómii v Košiciach je brigádnicky príjem od 3 - 3,5 eura na hodinu,“ dodáva Jitka Součková. Pre zaujímavosť: v Prahe na niektorých brigádnických pozíciách momentálne atakuje hodinová mzda úroveň 150 Kč, čo je v prepočte cca 5,8 eura.

Vypuklá disproporcia medzi ponukou a záujmom je najmä pri sezónnych prácach v agrorezorte. „Príležitostí v iných odvetviach je viac ako v minulosti, preto brigády v poľnohospodárstve strácajú na príťažlivosti. Historicky platí, že príjmy v tomto sektore nepatria k najatraktívnejším, pričom sú napospol spojené s pomerne namáhavou manuálnou prácou,“ hovorí odborníčka z Graftonu.

Vysokoškoláci chcú prácu v študovanom odvetví
Naopak, študenti vysokých škôl vyhľadávajú dlhodobé brigády trvajúce dokonca aj počas semestrov. Aj z tohto dôvodu často brigádujú v mieste štúdia, nie trvalého bydliska. Prestáva to však platiť, ak brigáda nepresahuje časový rámec letných prázdnin. Vtedy uprednostňujú domáce prostredie. Aktívnejší vysokoškoláci brigádujú aspoň tri mesiace od júna do augusta, nezriedka si dočasnú prácu predlžujú do konca septembra. Významným fenoménom, ktorý ovplyvňuje celkovú situáciu, samozrejme, sú brigády v zahraničí.

K aktuálnym trendom pri brigádach patria:
- rôzne skrátené úväzky, respektíve práce vhodné ako doplnok k materskej dovolenke. Firmy na to reagujú ústretovými benefitmi v podobe flexibilného rozvrhu – najmä možnosťou zvoliť si pracovné dni, prípadne čerpať krátkodobé voľno.
- žiadanou inštanciou však zároveň sú aj nadčasy
- pribúdajú brigády v oblasti účtovníctva, spracovávania podkladov pre fakturáciu či nahrávania dát do informačných systémov.

01 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 02 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 03 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 04 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 05 - Modified: 2024-03-14 14:34:54 - Feat.: - Title: Viete, ako nazvať obyvateľa Prahy? Možno by ste nezvládli maturitnú otázku a ani novinku roka 2024
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:15