StoryEditor

Čo s dlhmi po zosnulom ponikateľovi

Ako sa dedia dlhy živnostníka, podnikateľa v eseročke alebo akcionára? Dedenie dlhov závisí od toho, či je „v hre“ fyzická alebo právnická osoba. Pozor najmä na to, kedy je vhodnejšie dedičstvo prijať a kedy odmietnuť. Situácie vysvetľuje advokátka Katarína Bystrická z Právneho centra. 

1) Situácia: zadlžený živnostník

Vezmime si živnostníka-fyzickú osobu s remeselnou živnosťou, ktorý sa počas podnikania zadlží. Za dlhy (záväzky) z podnikateľskej činnosti zodpovedá celým svojím majetkom, teda tým, ktorý mu slúži na podnikanie, ale aj tým, ktorý vlastní s manželkou v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov.

Čo ak zadlžený živnostník zomrie:
– dedičmi zo zákona sú v tzv. prvej dedičskej skupine pozostalá manželka a deti, každý dedí rovným dielom


– ak dlhy prevyšujú majetok živnostníka patriaci do dedičstva, nastávajú tieto možnosti:


1. dediči môžu dedičstvo odmietnuť alebo prenechať majetok patriaci do dedičstva veriteľom na úhradu dlhov,


2. ak dedičia ako účastníci dedičského konania túto možnosť nevyužijú, môže súd nariadiť likvidáciu, speňaženie všetkého majetku patriaceho do dedičstva, z čoho sa veritelia uspokoja,


3. ak má dedičstvo hodnotu aj napriek dlhom a dediči ho neodmietnu, prechádzajú na dedičov dlhy (záväzky) poručiteľa, ale najviac do výšky získaného dedičského podielu. Dedičia sa v dôsledku dedenia po živnostníkovi nemôžu dostať do „straty“.


POZOR! Osoba, ktorá zdedí podnik po takomto živnostníkovi, môže podnikať pod doterajším obchodným menom – s dodatkom označujúcim nástupníctvo a meno nástupcu. 

Čo radí advokátka
Keďže živnostník ručí pri podnikaní celým majetkom, hľadá možnosť, ako toto riziko znížiť.


a) Ak chce napríklad živnostníčka ochrániť svojho manžela, odporúča sa, aby jej manžel podal na súd žalobu o zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (za trvania ich manželstva) – preto, aby majetok získaný oboma osobami nemusel byť použitý na úhradu dlhov. Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo, ak jeden z manželov získal oprávnenie na podnikanie. Návrh môže podať ten, kto toto oprávnenie nezískal, ale ak ho majú obaja, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich. Po zrušení bezpodielového spoluvlastníctva počas manželstva rozhodnutím súdu si manželia vysporiadajú spoločný majetok dohodou.

b) Manželia môžu dohodou zúžiť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva, takáto dohoda vyžaduje formu notárskej zápisnice.

Neodporúčané riešenie: 
Ak by živnostník počas života, po tom, a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-06 10:00:00 - Feat.: - Title: Zadĺžené Zlaté Moravce lákajú na jarmok vystúpením Dary Rolins. Peniaze mohli použiť inde, sťažujú sa obyvatelia 02 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 03 - Modified: 2023-10-24 10:54:55 - Feat.: - Title: Veritelia aj dlžníci v eurozóne sa vyhýbajú úverom, keďže úroky stúpajú, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2023-10-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Zoroslav Kollár hovorí o Pčolinského veriteľoch, ten sa k nim nevyjadruje. Dlhu stotisíc eur sa už zbavil 05 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 10:48